Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-10-14 12:45


Regionstyrelsen 14 oktober


Betydligt bättre än väntat – delårsrapport för Västra Götalandsregionen

Prognostiserat nollresultat 2014 och betydligt bättre augustiresultat än väntat. Prognosen görs i delårsrapporten som nu redovisats för regionstyrelsen. Resultaten är en stor förbättring jämfört med den underbalanserade budgeten. Flera verksamheter har under årets första åtta månader bättrat på sina resultat men arbetet med att rätta till underskotten i ekonomin måste fortsätta inte minst inom sjukvården.

– Delårsbokslutet visar att de åtgärder som verksamheterna jobbat med har gett resultat. De verksamheter som tidigare hade underskott är nu färre men vi kan inte nöja oss med augustiresultatet utan måste fortsätta med de planerade åtgärderna för att nå en verksamhet i balans, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

Prognosen bättre än budgeten

För Västra Götalandsregionen som helhet är det ekonomiska resultatet per augusti ett överskott på 889 miljoner kronor, jämfört med en budget på 166. Prognosen för hela året är dock ett nollresultat vilket är 531 miljoner kronor bättre än det budgeterade underskottet för 2014.

Av de 17 verksamheter som tidigare visade underskott har sex verksamheter nu förbättrat ekonomin och visar positiva resultat. Den samlade prognosen för verksamheternas resultat för helåret har förbättrats från minus 106 miljoner kronor i mars till plus 166 miljoner i augusti.

Överskott för sjukvården men minus för sjukhusen

För hälso- och sjukvården är det sammantagna ekonomiska resultatet per augusti ett överskott. Resultaten för de enskilda delarna inom hälso- och sjukvården varierar dock. Medan hälso- och sjukvårdsnämnderna, hälso- och sjukvårdsutskottet, Närhälsan och Folktandvården med flera visar ett samlat överskott på 605 miljoner kronor är sjukhusens samlade underskott för perioden knappt 230 mnkr. För helåret är prognosen för hälso- och sjukvården som helhet ett underskott på 182 miljoner kronor vilket är en negativ budget avvikelse på 14 mnkr.

– Läget för sjukhusen är bekymmersamt men vi fortsätter arbetet för att nå det övergripande målet att de ska ha sina verksamheter – ur alla perspektiv – i balans, senast vid utgången av 2015, säger Ann-Sofi Lodin.


 

Extra etableringskostnader för Regionalt Bild- och InterventionsCentrum

2018 ska verksamheten vara igång vid Bild- och InterventionsCentrum, BOIC, vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Satsningen som är den största i Västra Götalandsregionens historia kostar cirka 2 miljarder kronor och inflyttningen kommer att ske successivt med start 2016. Men redan nästa år räknar Sahlgrenska med att den nya verksamheten börjar kosta pengar och har därför dels begärt 45 miljoner kronor till tillfälliga kostnader för nyetableringen 2015, dels att sjukhuset även får extra pengar för åren 2016 och 2017.

Etableringen av BOIC är en regional angelägenhet som ger patienter från hela regionen nya möjligheter till avancerad diagnostik och behandling. Regionstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde på tisdagen att sjukhuset får 45 miljoner kronor till tillfälliga etableringskostnader för Bild- och InterventionsCentrum 2015. Dessutom beslutade styrelsen att regiondirektören, i arbetet med de kommande årens budgetunderlag, ska återkomma med möjliga finansieringsalternativ för de tillfälliga kostnaderna samt hur styrning och finansiering ska ske när verksamheten successivt permanentas från och med 2016.

 

Fördjupad översyn av användningen av konsulter i regionen

Västra Götalandsregionens revisionskollegium har följt upp en tidigare granskning av användningen av konsulter i Västra Götalandsregionen. Granskningen visar att en hel del har gjorts för att komma tillrätta med flera av de problem som uppmärksammats i tidigare granskningar. Det som återstår är att djupare analysera orsakerna till den omfattande konsultanvändningen och att säkerställa att styrningen och kontrollerna av konsulterna fungerar väl.

Regionkansliet har därför börjat kartlägga och analysera hur konsulter används inom några av de större förvaltningarna; Regionkansliet, VGR IT, Regionservice och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

De frågor som regionkansliet vill ha svar på är i vilka sammanhang som konsulter anlitas, varför konsulter anlitas i stället för att anställa, hur kunskapsöverföringen sker från konsulter till ordinarie personal, utvärdering av konsultinsatser samt det framtida behovet av konsulter. I arbetet ingår också att kartlägga hur större projekt inom Västra Götalandsregionen styrs och administreras.

Konsultanvändningen inom regionkansliet följs upp löpande och användningen av konsulter kommer att bedömas i den årliga riskanalysen.

 

Riktlinjer för representation ses över

Det behövs en översyn och uppdatering av Västra Götalandsregionens (VGRs) riktlinjer för representation. Samtidigt behöver VGRs förvaltningar se över sina rutiner för representation så att riktlinjer och tillämpningsanvisningar följs. Det konstateras i en revisionsrapport som har lämnats till regionstyrelsen. Regionstyrelsen har därför beslutat att ta fram nya riktlinjer för representation.

Bakgrunden är en granskning som revisionskollegiet gjort när det gäller arbetssätt och rutiner för representation på Södra Älvsborgs Sjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, NU-sjukvården och Västfastigheter. Granskningen visar att förvaltningarna inte har ändamålsenliga rutiner för representation och att den interna kontrollen av rutinerna bör förstärkas. Förvaltningarna efterlyser också tydligare stöd och regelverk för hur representationen ska hanteras.

Representation inom Västra Götalandsregionen regleras i riktlinjer från 1998. Dessa riktlinjer ska nu ses över och uppdateras. Riktlinjerna ska vara klara under första kvartalet 2015.

 

Sista mötet för mandatperioden

Styrelsemötet var det sista för mandatperioden 2011-2014. Nästa ordninarie sammanträde med den nya grönblå ledningen äger rum den 11 november. Den nya styrelsen har extra sammanträde efter regionfullmäktige den 21 oktober.

 

Övriga beslut i korthet

Kommentarer till dagens sammanträde kan finnas på partiernas hemsidor  



Kontaktperson: Presstjänsten Niclas Samsioe 0706-98 06 35 och Åsa Elofsson 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF