Pressmeddelande
Från Koncernkontoret
2015-09-15 15:15


Regionstyrelsen 15 september


Fortsatt verksamhet föreslås vid tre naturbruksskolor i Västra Götaland

Regionstyrelsen föreslår fortsatt verksamhet vid tre av sex naturbruksgymnasier i Västra Götaland. Det gäller Sötåsen med inriktningarna lantbruk, djur samt gymnasiesärskola, Svenljunga med inriktning skog och Uddetorp med inriktning lantbruk. De tre skolorna i Dingle, Nuntorp och Strömma kommer enligt förslaget att avvecklas. Regionstyrelsen föreslår samtidigt att Västra Götalandsregionen ska medverka till utveckling av de fastigheter som skolorna lämnar.

Bakom förslagen om naturbruksgymnasiernas framtid ligger en utredning som beställdes av regionutvecklingsnämnden i maj och som presenterades för politikerna i augusti. Politikerna har nu haft en månad på sig att ta ställning till förslagen i utredningen och föreslår alltså att skolverksamheten fortsätter vid Sötåsen, Uddetorp och Svenljunga medan Dingle, Nuntorp och Strömma avvecklas.

Slutgiltigt beslut om naturbruksskolornas framtid fattas av regionfullmäktige den 22 september. Regionstyrelsens förslag gäller under förutsättning att regionutvecklingsnämnden fattar ett likande beslut om två dagar, den 17 september.

Yrkanden:

Regionstyrelsen vill kunna besluta om naturbruksgymnasiernas fastigheter

Vad som ska bli av de fastigheter som skolorna eventuellt lämnar är inte beslutat. För att kunna främja utvecklingen lokalt, delregionalt och regionalt vill regionstyrelsen nu få möjlighet att fatta beslut om de fastigheter som idag används av Naturbruksförvaltningen. Det kan till exempel handla om extern utarrendering och uthyrning av byggnader och mark. Utredningen om skolornas framtid har visat att det finns intresse från både offentlig och privat verksamhet att använda skolornas lokaler, mark och anläggningar vilket kan få betydelse för etablering av nya verksamheter.

Förslaget gäller endast styrelsens rätt att i framöver fatta beslut om byggnader och mark som idag används av naturbruksförvaltningen. Beslut fattas slutgiltigt av regionfullmäktige. 

Om naturbruksgymnasierna

Västra Götalandsregionen äger och driver i dag sex naturbruksskolor; Dingle, Nuntorp, Strömma, Svenljunga, Sötåsen och Uddetorp. Gymnasieutbildningen har under många år haft en nedåtgående trend när det gäller antalet sökande, en trend som syns i hela landet. Västra Götalandsregionens naturbruksförvaltning är Sveriges största utbildningsorganisation inom naturbruk. Verksamhetens utveckling och förmåga att klara uppdraget är avgörande inte bara regionalt utan för hela landets hållbara utveckling när det gäller livsmedel, landsbygd, energiutveckling och samspel stad och land.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna reserverade sig till förmån för egna yrkanden när det gällde naturbruksgymnasiernas fortsatta verksamhet. Sverigedemokraterna reserverade sig även mot beslutet om delegeringsbeslutet om naturbruksgymnasiernas fastigheter.

 

Särskild ersättning ska öka utbildningsplatserna för ST i allmänmedicin inom VG-primärvård

Efterfrågan på läkare inom allmänmedicin är större än tillgången och det är kö till utbildningsplatserna. Därför behövs fler utbildningsplatser för blivande specialistläkare (ST) inom primärvården i Västra Götaland. Regionstyrelsen vill nu öka antalet ST-läkare inom VG-primärvård från 400 tjänster till minst 440 och fattade därför beslut om regler för fördelning och hantering av en särskild ersättning för ST i allmänmedicin. Målet är att specialistläkarna inom allmänmedicin på vårdcentralerna ska öka och samtidigt minska behovet av inhyrda läkare för att klara bemanningen på vårdcentralerna. Styrelsen beslutade även att hälso- och sjukvårdsstyrelsen ska hantera finansieringen i detaljbudgeten för 2016.

 

Pressmeddelande från Grönblå samverkan i Västra Götalandsregionen

Alla besluten vid sammanträdet i korthet

Kommentarer till samanträdet kan finnas på partiernas hemsidor

Handlingar till sammanträdet

Regionstyrelsens ledamöter

Regionstyrelsen sammanträder nästa gång den 6 oktober. Regionfullmäktige sammanträder nästa gång den 22 september.



Kontaktperson: Regiondirektör Ann-Sofi Lodin, 0706-32 11 65. Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson, 0730-98 48 00.


Läs meddelandet som PDF