Pressmeddelande
Från Koncernkontoret
2015-06-02 15:15


Regionstyrelsen 2 juni


Bidraget till stiftelsen Läckö slott ökas med en miljon per år

Regionstyrelsen beslutade att öka det årliga bidraget till Stiftelsen Läckö slott med en miljon kronor. Västra Götalandsregionen vill med pengarna garantera den fortsatta utvecklingen av stiftelsens arbete för att bland annat i högre utsträckning också kunna attrahera internationella besökare. Besöken på Läckö slott har ökat sedan 2013 då naturrum Vänerskärgården – Victoriahuset invigdes.

Höjningen av Västra Götalandsregionens bidrag är en del i en överenskommelse med de andra bidragsgivarna om att öka bidragen till stiftelsen. I dag ger Västra Götalandsregionens drygt 7,5 miljoner kronor per år i bidrag till verksamheten. Övriga bidragsgivare och stiftare är Lidköpingskommun och Sparbanken Lidköping.

 

Samarbete för höghastighetsjärnväg Götalandsbanan, Linköping–Göteborg

Regionstyrelsen beslutade att Västra Götalandsregionen ska ingå i ett samarbete inför den planerade höghastighetsjärnvägen på sträckan Linköping – Göteborg.

I samarbetet, som startade 2014, ingår Borås, Göteborg, Linköping och Jönköping och nu har även Västra Götalandsregionen bjudits som part. Målet med samarbetet är att tillgodose det gemensamma önskemålet om att en höghastighetsjärnväg ska vara klar senast år 2031.

Arbetet bedrivs genom en treårig projektorganisation. Organisationen finansieras med ett årligt bidrag på 1,5 miljoner kronor från var och en av de deltagande parterna. Västra Götalandsregionens bidrag blir 750 000 kr för den resterande delen av 2015 och 1,5 miljoner för 2016.

Samarbetet mellan kommunerna är följd av Sverigeförhandlingen som arbetar för att Sverige så snabbt som möjligt ska få sin första höghastighetsjärnväg där tågen ska kunna köra i 320 km/h. Tågen kommer att gå från Stockholm till Göteborg på två timmar och till Malmö på två och en halv. Satsningen ska leda till ökat bostadsbyggande och tillväxt i många kommuner och regioner längs den nya järnvägen.

 

Väg 168 Ekelöv-Kareby dyrare än väntat – pengar omfördelas i infrastrukturplanen

Trafikverket har konstaterat att kostnaderna för Väg 168 mellan Ekelöv och Kareby i Kungälvs kommun blir betydligt högre man tidigare trott. Troligen kommer vägen att kosta 101 miljoner kronor mer än budgeterat. Orsaken till att det blivit dyrare är flera men beror främst på att kunskaperna om detaljerna har ökat när man kommit längre i projektet. Bland annat har bro- och markarbeten blivit dyrare. För att projektet inte ska försenas kommer man nu att omfördela 86 miljoner kronor inom den regionala transportinfrastrukturplanen. Pengarna tas från projektet väg 168 Tjuvkil, som nu får vänta på finansiering. De sista 15 miljonerna kommer att sparas in genom en alternativ lösning för gång och cykelbanan.

Förslaget att flytta pengarna från ett projekt till ett annat kommer från Beredningen får hållbar utveckling som är ett samverkansorgan för Västra Götalandsregionen och länets kommuner i frågor kring hållbar utveckling.

Regionstyrelsen beslutade att godkänna finansieringslösningen av projektet väg 168 Ekelöv – Kareby.

 

Västra Götalandsregionen till Almedalen 2015 (informationsärende)

Vid sammanträdet fick regionstyrelsen information om Västra Götalandsregionens (VGR) medverkan i årets Almedalsvecka. Även i år agerar VGR tillsammans med Göteborgs universitet, Chalmers, Västsvenska Handelskammaren och Göteborgs stad på den så kallade Västsvenska arenan. På den Västsvenska arenan, som har ett brett västsvenskt perspektiv, möter man olika delar av Västra Götaland. Arenan ger en möjlighet att ta del av seminarier inom Life Science och andra frågor som är viktiga för hälso- och sjukvården. Det blir även seminarier inom kultur, med arbetsmarknadspolitisk inriktning samt seminarier med fokus på cirkulära affärsmodeller och hållbar livsmedelsutveckling.

Mer information om Västra Götalandsregionens medverkan i Almedalsveckan 2015 finns på:

http://www.vgregion.se/almedalen

http://vastsvenskaarenan.se/

 

Sammanträdestider för regionstyrelsen 2016

Under 2016 kommer regionstyrelsen att sammanträda den 12 och 26 januari, 9 och 23 februari, 8 och 22 mars, 26 april, 24 maj, 7 och 21 juni, 30 augusti, 13 och 27 september, 25 oktober, 8 och 22 november samt den 13 december.

 

Alla besluten vid sammanträdet i korthet

Kommentarer till samanträdet kan finnas på partiernas hemsidor

Handlingar till sammanträdet

Regionstyrelsens ledamöter



Kontaktperson: Regiondirektör Ann-Sofi Lodin, 0706-32 11 65. Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson, 0730-98 48 00.
Presstjänsten Niclas Samsioe 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF