Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-09-27 15:50


Regionstyrelsen 27 september


 

Regionen fokuserar på jämlik hälso- och sjukvård

(Ärende 5) Regionstyrelsen beslutade under tisdagens sammanträde att godkänna ett styrkort för jämlik och jämställd hälso- och sjukvård. Styrkortet är ett verktyg och stöd för att utveckla hälso- och sjukvårdens jämlikhets- och jämställdhetsarbete med fokus på medborgarna och patienterna.

Jämlik hälso- och sjukvård innebär att alla patienter ska bemötas och vårdas med respekt och omtanke oavsett personliga egenskaper, ålder, kön, funktionshinder, utbildning, social ställning, etnisk och religiös tillhörighet och sexuell läggning. Jämställd hälso- och sjukvård innebär att kön- och genusspecifika förhållanden måste beaktas i bemötande, diagnostik och behandling.

Beslutet betyder att hälso- och sjukvården olika verksamheter nu på ett tydligare sätt kan ta stöd i styrkortet och motarbeta omotiverade skillnader i bemötandet av patienter.


Strategi för hantering av läkemedelsnära produkter tas fram

(Ärende 4) Regionstyrelsen har godkänt en strategi för hantering av läkemedelsnära produkter. Målet är att kunna erbjuda produkter till alla patienter som är i behov av dessa, se till att personalen har rätt utbildning och att se till att produkterna hanteras kostnadseffektivt.

De läkemedelsnära produkter som strategin handlar om är inkontinens- diabetes- och stomiprodukter, samt livsmedel för särskilda näringsändamål, så kallat Särnär.
En del av strategin är att starta upphandling av stomiprodukter och upphandling av en distributionstjänst för diabetes- och stomiprodukter. En annan är att ta bort egenavgiften för stomiprodukterna och ta bort dessa ur systemet för läkmedelsförmåner.

En annan del av strategin är att bilda ett ledningsråd för läkemedelsnära produkter. Rådet, som är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen och länets kommuner, ska bland annat ansvara för regelverk och bidra till att utveckla området.

Fakta

I Västra Götaland beräknas cirka 67 000 personer ha diabetes, cirka 5 000 vara stomiopererade och runt 70 000 få inkontinenshjälpmedel. Dessutom beräknas drygt 19 000 patienter få livsmedel för särskilda näringsändamål. Den sammanlagda kostnaden för läkemedelsnära produkter ligger på drygt 450 miljoner kronor om året.

 

Läs mer om besluten från regionstyrelens sammanträde.

Kommentarer till dagens sammanträde kan finnas på de olika partiernas hemsidor.
 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson 0702-49 17 24. Pressekreterare Niclas Samsioe 0706-98 06 35, pressekreterare Jonathan Neselrot 0722-02 59 22


Läs meddelandet som PDF