Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-06-28 14:00


Regionstyrelsen 28 juni


Regionstyrelsen sammanträdde i Vänersborg på tisdagen. Det var det sista mötet innan sommaruppehållet. Styrelsen sammanträder nästa gång den 23 augusti.

400 miljoner avsätts till framtida pensioner

(Ärende 2) Västra Götalandsregionen reserverar ytterligare 400 miljoner till framtida pensioner. Det beslutade regionstyrelsen vid tisdagens sammanträde. Sedan 2005 har Västra Götalandsregionen fattat flera beslut med samma inriktning, att reservera delar av regionens likvida medel för framtida pensionsutbetalningar. Hittills har regionen reserverat närmare 1,5 miljarder kronor till pensionerna. De 400 miljonerna som nu avsätts kommer från de fastighetsförsäljningar som genomfördes under 2010. Regionstyrelsens beslut är ett förslag till regionfullmäktige som slutgiltigt fattar beslut om avsättningarna. Efter avsättningen kommer pensionsreserven att uppgå till 1,9 miljarder kronor.

150 miljoner av eget kapital till satsningar i verksamheterna

(Ärende 5) Fyra av Västra Götalandsregionens verksamheter har begärt att få använda det egna kapitalet för olika åtgärder i verksamheten. Sahlgrenska Universitetssjukhuset vill använda det återstående egna kapitalet, närmare 139 miljoner kronor, till att köpa vård för att klara vårdgarantin. Hälso- och sjukvårdsnämnden nord-östra Göteborg vill använda 10 miljoner för att täcka ett underskott i budgeten. Kultur i Väst vill använda 900 000 kronor till att täcka kostnader för lokaler som inte blivit uthyrda. Billströmska Folkhögskolan vill använda 1 miljon kronor till skolans trädgårds- och växthusprojekt.

Regionstyrelsen beslutade att Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Kultur i Väst och Billströmska folkhögskolan får använda egna kapitalet för åtgärder i verksamheten. Hälso- och sjukvårdsnämnden fick däremot sin begäran avslagen. Styrelsen hänvisar avslaget till att det egna kapitalet ska användas för särskilda ändamål och att underskott hanteras enligt gällande principer för bokslutsdispositioner.

Val till styrelsens utskott och beredningar

(Ärende 19) En mängd valärenden avgjordes vid regionstyrelsens sammanträde på tisdagen. Bland annat utsåg styrelsenb ledamöter och ersättare i ägarutskottet, hälso- och sjukvårdsutskottet, personalutskottet, beresningen för hållbar utveckling och internationell beredning med flera.

Valärenden den 28 juni 2011 (PDF).

 

Information om övriga beslut finns att läsa på Västra Götalandsregionens hemsida.

Kommentarer till dagens sammanträda kan finnas på partiernas hemsidor.



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson 0702-49 17 24. Pressekreterare Niclas Samsioe 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF