Policy för Västra Götalandsregionens arbete med mänskliga rättigheter
Västra Götalandsregionen behöver en policy för att stärka organisationens kapacitet att respektera, skydda, uppfylla och bevaka hur de mänskliga rättigheterna efterlevs. Därför föreslår regionstyrelsen nu att fullmäktige antar en policy för Västra Götalandsregionens arbete med mänskliga rättigheter. Grunden för policyn är de internationella konventioner som Sverige antagit.
De mänskliga rättigheterna har sin utgångspunkt i att alla människor är födda fria och lika i värde, värdighet och rättigheter. Alla människor har samma mänskliga rättigheter, utan åtskillnad. Arbetet med mänskliga rättigheter kräver juridiska, etiska och politiska ställningstaganden, vilket innebär ett ansvar för stat, regioner, landsting och kommuner att respektera, skydda, uppfylla och bevaka arbetet med de mänskliga rättigheterna, samt erbjuda möjligheter till upprättelse för enskilda.
Policyn har tagits fram i dialog med organisationer och nätverk inom barnrätt, jämställdhet, nationella minoriteter och funktionshinder, men också med föreningar som övergripande arbetar med mänskliga rättigheter. Policyn för arbetet med mänskliga rättigheter ska vara en central del i VGR:s samtliga styrande dokument.
För egen del beslutade regionstyrelsen att regiondirektören ska lämna förslag till ett samlat styrande dokument som ersätter Västra Götalandsregionens plattform från 2006.
Kommittén för rättighetsfrågor föreslås få i uppdrag att återkomma med förslag till en handlingsplan för Västra Götalandsregionens arbete med mänskliga rättigheter.
285 miljoner kronor investeras i ny medicinsk utrustning
Regionstyrelsen har beslutat att investera 135 miljoner kronor i strategisk medicinsk utrustning under 2015. Det handlar bland annat om 17 miljoner kronor till ny magnetkamera för hjärtdiagnostik på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och 50 miljoner kronor till utrustning för strålbehandling av patienter med tumörsjukdomar.
Regionstyrelsen beslutade också att avsätta 150 miljoner kronor under 2017-2019 för att finansiera den tredje etappen av nya Bild- och InterventionsCentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Vid Bild- och InterventionsCentrum kommer medicinska verksamheter, som använder olika avancerade metoder med bilder för diagnostik och behandling, att samlas. Här kommer det att finnas operationsmiljöer med bildgivande utrustningar som MR (magnetresonans), PET (positronemissionstomografi) och CT (computed tomography - datortomografi) samt en cyklotron för egen produktion av radioaktiva ämnen för medicinskt bruk.
Byggnaden är Västra Götalandsregionens största satsning någonsin för att möta dagens och morgondagens patienter. Centrumet kommer också att bidra till att kompetensen och kunskapen utvecklas inom diagnos- och behandlingsområdet och på så sätt fylla en väsentlig plats i Västra Götalandsregionens långsiktiga utveckling inom biomedicin och hälsa. Totalt rör det sig om en satsning på närmare 1,3 miljarder kronor.
Patienter ges möjlighet att läsa sin journal via nätet
Nu ska patienter få möjlighet att läsa sin journal via nätet. Regionstyrelsen godkände därför en genomförandeplan för journalinformation via säkra e-tjänster till invånare i Västra Götaland.
Syftet med att göra journalinformation tillgänglig via 1177 Vårdguidens e-tjänster är att stärka möjligheten för patienter att vara med i beslut och uppföljning av den egna vården. Forskning och erfarenheter har visat att när patienten kunnat få ta del av sin journalinformation så ökar engagemanget för den egna hälsan och vården blir också mer begriplig för patienten. Människors förmåga till analys och kunskap om sin egen hälsa ska uppmuntras och vara med och bidra till att driva vårdens utveckling framåt.
Genomförandeplanen innehåller ett övergripande förslag på hur journal via nätet kan införas under år 2015-2016. Förslaget innefattar en strategi för genomförandet samt en tidsplan, kostnadsberäkning och finansiering av projektet. En genomgång av kompetenser i projektet har gjorts och utifrån har en projektorganisation bildats. Till projektet kommer också flera referensgrupper att knytas, bland annat facklig referensgrupp, chefläkargruppen och patientföreningar.
Samarbete med räddningstjänsten ökar tryggheten för invånarna i Västra Götaland
Västra Götalandsregionens sjukhus uppmanas av regionstyrelsen att teckna så kallade IVPA-avtal med berörda kommuner. Styrelsen vill med avtalen förbättra samarbetet med räddningstjänster när det gäller akuta livräddande insatser. IVPA står för I Väntan På Ambulans och innebär att en annan aktör, oftast räddningstjänsten, ger sjukvård i väntan på att ambulansen kommer. Det kan handla om livräddande insatser vid t ex hjärtstopp, andningssvårigheter eller yttre blödningar. Syftet är att öka tryggheten för invånarna i Västra Götaland och att använda samhällets beredskapsresurser på ett mer effektivt sätt. I Västra Götaland finns på många håll redan idag samarbeten mellan räddningstjänsten och ambulanssjukvården för livräddande insatser. Men i vissa fall saknas avtal och omfattningen på avtalen varierar.
Regionstyrelsen godkände en avtalsmall för IVPA. Finansieringen av sjukhusens kostnader för IVPA ska prövas av hälso- och sjukvårdsstyrelsen.
Alla besluten vid sammanträdet i korthet
Kommentarer till samanträdet kan finnas på partiernas hemsidor
Handlingar tillsammanträdet
Regionstyrelsens ledamöter