Fullmäktigeärenden
Fullmäktigeärendena är regionstyrelsens förslag till beslut i regionfullmäktige.
Tillbyggnad GöteborgsOperan
Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att gå in som garant för de ökade hyreskostnader som en tillbyggnad av GöteborgsOperan medför. Göteborgs stad äger operans hus och tomt. Tillbyggnaden av ett nytt scenkonsthus beräknas kosta 150 miljoner kronor.
Tillbyggnaden ger enligt operans styrelse utrymme för fler dansföreställningar, större möjligheter för repetitioner, orkesterkonserter och uthyrning. Operans styrelse ser också möjligheter till större möteslokaler som kan användas av fler verksamheter inom Västra Götalandsregionen.
Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande om återremiss.
Ny reservkraft på SU/Östra
Reservkraftaggregaten på Östra sjukhuset i Göteborg är från 70- och 80-talen och saknar bra avgasrening. Dessa måste därför bytas ut innan årsskiftet. En ny reservkraftanläggning och en tillbyggnad kostar 64,5 miljoner kronor. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att delfinansiera investeringen med drygt 41 miljoner kronor.
Försäljning av tomt i Uddevalla
Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att godkänna försäljningen av fastigheten Uddevalla Kapelle 1:7 för 25.000 kronor. Tomten på 412 kvadratmeter ligger i anslutning till fastigheten Uddevalla Epidemisjukhus som Västra Götalandsregionen sålde år 2004.
Köp av tomt i Göteborg
Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att godkänna köpet av tomten Göteborg Änggården 18:2 vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Tomten köps för att säkerställa möjligheten för fortsatt helikopterlandningsplats. Fastigheten förvärvas med tomträtt. Avgälden uppgår till 184 000 kronor per år under de första tio åren.
Program för ungas inflytande och delaktighet
Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att anta Västra Götalandsregionens strategiska program för ungas inflytande och delaktighet. Bakgrunden till programmets framtagande är en motion från Ulla-Britt Hagström (-) och tidigare beslut i regionfullmäktige.
Programmet riktar sig till ungdomar 13-25 år. I programmet finns tre mål. De säger att alla unga ska ha en reell möjlighet att vara delaktiga och ha inflytande över Västra Götalandsregionens verksamheter, att alla unga ska ha en reell möjlighet att kommunicera med Västra Götalandsregionens beslutsfattare och få återkoppling på sina förslag samt att alla unga ska ha en reell möjlighet att nå beslutsfattare och få tillgång till information om Västra Götalandsregionens verksamhet och beslutsgång genom strukturer där unga känner sig bekväma.
Styrelseärenden
Styrelseärenden är de ärenden som avgörs i regionstyrelsen.
Start av projektet Skene Vård och hälsocentrum
Regionstyrelsen beslutade att godkänna igångsättningen av första etappen av projektet Skene Vård och hälsocentrum för 55 miljoner kronor. Den totala kostnaden för projektet är beräknad till 113 miljoner kronor.
Syftet med Skene Vård och hälsocentrum är att den nära vården ska utvecklas i samarbete mellan sjukhuset, primärvården och den kommunala vården. Invånarna i närområdet ska få tillgång till länssjukvård för vanligt förekommande sjukdomar och svara för ett utbud av planerad vård som inte kräver det stora sjukhusets resurser.
Start av två nya etapper i Vårdutveckling 2010+ i Borås
Regionstyrelsen beslutade godkänna igångsättningen av etapperna 2 och 4 i projektet Vårdutveckling 2010+ vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Kostnaden för de två etapperna uppgår till 92 miljoner kronor.
Vårdutveckling 2010+ är beteckningen på alla de byggnadsåtgärder som vidtas vid sjukhuset i Borås för att skapa önskade samband mellan det nybyggda Tehuset och resten av sjukhuset. Hörnstenen i projektet är integration av öppen och sluten vård.
Rapport om regionkansliets organisation och funktion
Regionstyrelsens internrevision har låtit genomföra en granskning av regionkansliets organisation och funktion. Regionstyrelsen beslutade att anteckna rapporten.
Finansiering av Forum Västra Götaland 2011
Forum Västra Götaland är en mötesplats för Västra Götalandsregionen och kommuner, organisationer och företag i Västra Götaland med fokus på frågor som är angelägna för länets utveckling. Nästa Forum Västra Götaland hålls den 10 februari 2011 i Göteborg. Kostnaden för arrangemanget beräknas till 1,2 miljoner kronor och delas mellan regionstyrelsen, regionutvecklingsnämnden och representationskommittén. Regionstyrelsen beslutade för sin del anslå maximalt 500.000 kronor.
Rapport från personuppgiftsombuds-verksamheten
Tidigare har Datainspektionen ålagt regionstyrelsen att under 2010 ta fram regler och riktlinjer för hanteringen av de nationella kvalitetsregistren. Personuppgiftsombudet, PUO, har nu lämnat en rapport om verksamheten inom Västra Götalandsregionen. Rapporten visar att det kvarstår åtgärder i förvaltningarnas registerhantering med anledning av patientdatalagen. Det finns också brister i informationssäkerheten. Regionstyrelsen beslutade därför att åtgärder mot de brister som påtalats ska vidtas inom regionstyrelsens ansvarsområde.
Ny förbundsordning för samordningsförbund
Regionstyrelsen beslutade fastställa förslaget till ny förbundsordning för Samordningsförbundet Norra Skaraborg, under förutsättning att övriga medlemmar fattar motsvarande beslut. Förändringen mot tidigare innebär att arvode ska kunna ges till de statliga tjänstemän som utsetts till ledamöter eller ersättare i samordningsförbundets styrelse.
Positiv till förslag om olika miljözoner för olika typer av fordon
I ett yttrande till regeringen beslutade regionstyrelsen att Västra Götalandsregionen ställer sig bakom Transportstyrelsens förslag att kommunerna ska få möjlighet införa miljözoner för olika typer av fordon. Regionstyrelsen delar därmed beredningsgruppen för regionutvecklings* uppfattning om att kommunerna, i miljökänsliga områden, bör kunna förbjuda trafik med d miljömässigt sämre fordon samt införa dubbdäcksförbud.
Öka kapaciteten på Västra stambanan med fler spår i Stenkullen
I ett yttrande till Trafikverket förordar Västra Götalandsregionen, i och med dagens beslut i regionstyrelsen, att Västra stambanan byggs ut med två så kallade förbigångsspår för godstrafik i Stenkullen i Lerums kommun. Bakom yttrandet ligger en förstudie om hur kapaciteten för fjärr-, region-, pendel- och godstrafik ska ökas på landets viktigaste järnväg. Beredningsgruppen för regionutveckling* som berett frågan anser att utbyggnaden bör prioriteras och ske så snart som möjligt men också att ytterligare utbyggnad kan bli nödvändig på längre sikt.
Samråd om framtidens strategi för de transeuropeiska transportnäten TEN-T
Regionstyrelsen beslutade att ställa sig bakom beredningsgruppen för regionutvecklings* förslag till yttrande över "Samråd om framtidens strategi för de transeuropeiska transportnäten", TEN-T. Beredningsgruppen anser att Göteborg och Västra Götaland, som huvudnod för Sveriges transportutbyte med omvärlden, är av vital betydelse för hela landets ekonomi. Det är därför viktigt att Göteborg och Västra Götaland ingår i de tyngsta europeiska transportsystemen. Beredningsgruppen ställer sig i stort bakom EU-kommissionens förslag om att TEN-T behöver fokuseras på nätverkslösningar. Beredningsgruppen ställer sig även bakom upplägget med ett övergripande och mer omfattande nät och ett stomnät som bör vila mot principerna om att transportsektorns koldioxidutsläpp ska minskas.
Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Yttrande över analys av det Svenska maritima klustret
Regionstyrelsen beslutade att yttra sig över Tillväxtanalys rapport ”Sveriges sjöfartssektor En viktig del i en Svensk maritim strategi” enligt förslaget från Beredningsgruppen för regionutveckling*. Västa Götalandsregionen instämmer i flera av analysens slutsatser bland annat att det behövs en nationell maritim strategi för Sverige. En nationell strategi är ett stöd för regional utveckling men också för generell utveckling av de maritima näringarna.
Regionen positiv till naturgasledning mellan Norge och Västsverige
Regionstyrelsen beslutade att yttra sig över koncessionsansökan för naturgasledningen Skanled enligt förslaget från beredningen för regionutveckling*. I yttrandet hänvisas till ett tidigare yttrande från 2008 där regionstyrelsen är positiv till naturgasledningen som ett strategiskt infrastrukturprojekt för Västra Götaland med direkt eller indirekt effekt för de 49 kommunerna i länet. Förutom betydelsen för industriell energiförsörjning finns en avsevärd utvecklingspotential i projektet som nya industriella innovationer och förnyelse inom redan etablerade branscher samt en långsiktig förstärkning av Västra Götalands konkurrenskraft. En utbyggnad av gasnätet i Västsverige innebär i förlängningen även gynnsammare förutsättningar för biogasproduktion.
Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Hemkommunen bör betala stödinsatser när funktionshindrade besöker Västra Götaland
Regionstyrelsen beslutade att Västra Götalandsregionen yttrar sig över betänkandet Ansvarsfördelningen mellan kommuner i vissa fall enligt förslaget från Habilitering & Hälsa.
Betänkandet behandlar främst frågan om fördelningen av ansvar och ersättning mellan kommuner och landsting då personer med omfattande funktionshinder tillfälligt vistas i en annan kommun än hemkommunen. Västra Götalandsregionen ser inga hinder mot att personer boende utanför Västra Götaland, med omfattande funktionshinder, besöker och vistas i Västra Götaland. Förutsättningen är dock att insatserna, i enlighet med utredningens förslag, kan debiteras hemkommunen.
Remitterat ärende
Regionstyrelsen beslutade att remittera verksamhetsplan och budget 2011 för landstingens och regionernas arbete med nationella strategin för eHälsa för beredning i hälso- och sjukvårdsutskottet.
- - - - -
* Beredningsgruppen för regionutveckling är regionstyrelsens beredningsgrupp för strategiska utvecklingsfrågor för Västra Götaland. Gruppen är ett gemensamt politiskt beredningsorgan för Västra Götalandsregionen och de 49 kommunerna i Västra Götaland.
Länk till bilder på politikerna i regionstyrelsen