Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2015-03-17 12:50


Regionstyrelsen den 17 mars - Årsredovisning 2014


Västra Götalandsregionens årsredovisning för 2014 är klar och redovisades för regionstyrelsen på tisdagen. Förra året uppnåddes hälften av budgetmålen och flera satsningar genomfördes för att anställa fler läkare och sjuksköterskor. Det ekonomiska resultatet för 2014 blev ett underskott på 175 miljoner kronor. Resultatet är 355 miljoner kronor bättre än budgeten.

Satsningar på kompetensförsörjning

2014 genomfördes flera satsningar på kompetensförsörjning. Bland annat infördes förstärkt introduktion för nyutexaminerade sjuksköterskor på de flesta sjukhus i Västra Götalandsregionen. På Skaraborgs Sjukhus infördes också förstärkt introduktion för undersköterskor. En annan åtgärd som genomfördes var flera utbildningar för vårdpersonal med utländsk utbildning, till exempel Plus-programmet och utbildning inom NU-sjukvården för syriska läkare.

Fler anställda och något ökade bemanningskostnader

Vid årets slut hade Västra Götalandsregionen 52 010 anställda. Det är 884 fler jämfört med året innan. Den största ökningen finns inom hälso- och sjukvården. De yrkesgrupper som ökat mest är undersköterskor, läkare och sjukhustekniker/laboratoriepersonal. Både tillsvidare och visstidsanställningar har ökat.

Under året har arbetet med att minska kostnaderna för bemanningsföretagen fortsatt. Kostnaderna för bemanningsläkare har minskat samtidigt som de ökat för inhyrda sjuksköterskor. Totalt sett har kostnaderna ökat med 3,5 procent eller 18 miljoner kronor.

Sjukfrånvaron ökade med 0,4 procent till 6,2 procent. Ökningen följer den svenska utvecklingen i stort och gäller främst den långa sjukfrånvaron, som är längre än 60 dagar.

Ekonomi

Det ekonomiska resultatet för 2014 blev ett underskott på 175 miljoner kronor. Resultatet är 355 miljoner bättre än det budgeterade resultatet på minus 531 miljoner kronor men sämre än prognosen för året.

Verksamheternas gemensamma resultat för 2014 är ett överskott på 158 miljoner kronor och många verksamheter har under året förbättrat sina resultat i förhållande till budgeten. Resultatet dras dock ned av ett underskott på 279 miljoner kronor inom hälso- och sjukvårdens verksamheter. Under 2015 fortsätter arbetet med att uppnå ekonomisk balans i verksamheterna.

Under 2014 uppnåddes inte målet för att korta väntetiderna vilket påverkat utdelningen av Kömiljarden som halverats i jämförelse med 2013.

Fortsatt hög investeringsnivå

2014 investerade Västra Götalandsregionen drygt 2,7 miljarder kronor i fastigheter och utrustning. Investeringstakten är densamma som 2013. Fastighetsinvesteringarnas andel av de totala investeringarna var betydligt större 2014 än tidigare främst beroende på de större byggprojekt som pågår till exempel Angereds Närsjukhus och Bild- och InterventionsCentrum i Göteborg samt ombyggnaden av Skaraborgs sjukhus i Skövde.

Fortsatt högt förtroende för VGRs ekonomi

Under året har marknaden visat sitt fortsatta höga förtroende för Västra Götalandsregionens ekonomi. God kontroll, låg belåningsgrad och stor andel likvida medel gjorde att Västra Götalandsregionens rating, AAA, bekräftades i oktober 2014 av ratingföretaget Standard and Poor´s. Ratingen AAA är den högsta möjliga för ett landsting.

Hälften av fullmäktiges mål uppnådda

För att styra, mäta och utvärdera Västra Götalandsregionens arbete och uppdrag beslutar regionfullmäktige varje år om ett antal mål med mätbara värden i budgeten. Målen redovisas som helt, delvis eller inte uppnådda. 2014 uppnåddes hälften av målvärdena för de 27 beslutade målen. Flest är de uppfyllda målen inom områdena kollektivtrafik, kultur, miljö, rättigheter och service. För hälso- och sjukvården är andelen helt uppfyllda mål 46 procent och andelen delvis uppfyllda mål 17 procent.

Bland de uppnådda målen kan nämnas:

  • fler gasellföretag
  • mer statliga pengar till infrastruktur
  • fler resor med anropsstyrd kollektivtrafik
  • uppnådd marknadsandel för kollektivtrafiken med 27,8 procent
  • minskat utsläpp av växthusgaser
  • minskad användning av fossila bränslen
  • minskade lustgasutsläpp inom vården
  • minskning av antal barn som lever i ekonomiskt utsatta hushåll
  • fler ungdomar som besöker den kostnadsfria sjukvården
  • något minskat antal överbeläggningar på sjukhusen
  • fler unika besök på 1177.se
  • ökat antal registreringade konton i ”Mina vårdkontakter”
  • minskad kostnad för bemanningsläkare
  • ökad andel anställda som erbjuds heltidsanställning

Mer om Västra Götalandsregionens resultat och mål finns att läsa i Årsredovisningen för 2014. För att spara på miljö och kostnader distribueras årsredovisningen i år endast som PDF.

Årsredovisning 2014

Övriga beslut i korthet

Kommentarer till samanträdet kan finnas på partiernas hemsidor



Kontaktperson: Regiondirektör Ann-Sofi Lodin, 0706-32 11 65. Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson, 0730-98 48 00.
Presstjänsten Åsa Elofsson 0708-80 16 19 och Niclas Samsioe 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF