Negativa trender för akutsjukhusen måste brytas – delårsrapport första kvartalet
Läget för Västra Götalandsregionen som helhet är gott. Det är Koncernkontorets helhetsbedömning av läget för verksamhet och ekonomi under årets tre första månader. Det finns dock avvikelser. Det är framförallt akutsjukhusen som visar negativa resultat för första kvartalet. Årsprognosen för VGR som helhet 2015 är trots sjukhusens underskott positiv.
– Trots att koncernen som helhet är i balans finns stora variationer mellan förvaltningarna och de negativa trender som vi ser, framför allt hos akutsjukhusen, måste brytas snarast, säger Ann-Sofi Lodin.
Akutsjukhusen redovisade redan i början av verksamhetsåret negativa avvikelser. Tillgängligheten har försämrats jämfört med föregående år, fler patienter väntar på vård och fler utskrivningsklara patienter ligger kvar på sjukhusen. Personalkostnaderna och kostnaderna för inhyrd personal har ökat liksom sjukfrånvaron. Alla akutsjukhus visar dessutom negativa ekonomiska prognoser för helåret.
För koncernen som helhet är det ekonomiska resultatet för första kvartalet i balans, jämfört med budget. Resultatet har dock påverkats positivt av en engångsintäkt från Arbetsmarknadens Försäkringsaktiebolag (AFA) på 250 miljoner kronor.
Målet att nå balans står fast
Den höjda skattesatsen har förstärkt budgeten och förbättrat situationen för året, men det finns fortfarande stora utmaningar. Målet att nå ekonomi i balans under 2015 står fast. För några verksamheter kan detta beslut innebära att både tillgängligheten och utbudsstrukturen påverkas.
– Vi har i flera år arbetat med att nå en verksamhet i balans. Vi har dock inte nått ända fram. Utmaningarna kräver ytterligare, gemensamma, åtgärder på flera nivåer och att arbetet utvecklas för att nå avsedd effekt. Framförallt måste stödet till sjukhusens verksamhet och dess chefer förbättras. Vi behöver bland annat minska detaljstyrningen och den administrativa belastningen, säger Ann-Sofi Lodin.
Flera viktiga beslut och satsningar
Under det första kvartalet i år har flera viktiga beslut för framtiden fattats. För att möta befolkningsökningen i Göteborg fram till 2020 och säkra utbudet av hälso- och sjukvård fattade regionfullmäktige beslut om den fortsatta inriktningen för den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborgsområdet. Beslutet innebär bland annat ett nytt specialistsjukhus och ett dagkirurgiskt centrum i frihamnsområdet på Hisingen.
– För att klara utmaningarna inom hälso- och sjukvården är det strategiskt viktigt att stärka den nära vården i hela Västra Götaland, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.
En rad satsningar har också gjorts inom regional utveckling. Satsningarna har genomförts i linje med strategin Västra Götaland 2020 (VG 2020).
– Målet med satsningarna, säger Ann-Sofi Lodin, är att stärka nyföretagandet, stödja entreprenörskap och bidra till en bättre matchning av arbetsmarknadens behov och utbildningsutbud. För att vi ska lyckas är samverkan med kommunerna en nödvändig framgångsfaktor.
Regionstyrelsen föreslår att fullmäktige bland annat godkänner delårsrapporten och att underskotten i resultaten för Skaraborgs sjukhus, Södra Älvsborgs Sjukhus och NU-sjukvården får uppgå till högst minus 50, 45 respektive minus 60 miljoner kronor för helåret. Samt att sjukhusen ska vara i ekonomisk balans på månadsbasis från och med november 2015.
Beslut om budget 2016 vid extra sammanträde den 26 maj
Beslutet om budget för 2016 utgick från dagordningen. Beslutet kommer istället att tas vid ett extrainsatt sammanträde om en vecka, tisdagen den 26 maj. Anledningen är att det förekommit felaktigheter i tjänstemännens underlag för budgetberäkningarna. Felaktigheterna har inte påverkat budgeten för 2016 utan endast beräkningarna för år 2017 och framåt.
Justerade budgetförslag kommer att publiceras på Västra Götalandsregionens hemsida.
Partiernas budgetförslag för 2016
Extra ambulanshelikopter ska öka patientsäkerheten
Regionstyrelsen föreslår att Västra Götalandsregionen godkänner Svensk Luftambulans köp av en ambulanshelikopter. Syftet är förbättra patientsäkerheten och säkra driften och kontinuiteten för ambulanshelikoptrarna i Västra Götaland, Dalarna och Värmland. Den extra helikoptern ska fungera som reserv när ordinarie helikoptrar är på service eller har tekniska problem.
Svensk luftambulans är ett kommunalförbund mellan landstingen i Västra Götaland, Dalarna och Värmland. Kommunalförbundets uppgift är att se till att infrastrukturen för ambulanshelikopterverksamheten finns och bemannar med piloter. Medlemmarna bemannar helikoptrarna med medicinsk personal samt ser till att det finns helikoptrar för verksamheten.
Den nya helikoptern beräknas kosta 65 miljoner kronor och ska finansieras av kommunalförbundet via lån. Kostnaden för reservhelikoptern delas mellan medlemmarna och för VGR innebär det att driftskostnaderna minskar med drygt två miljoner kronor per år.
Förutom att godkänna köpet föreslår regionstyrelsen att fullmäktige godkänner lån för finansieringen, att gå i borgen för Svensk Luftambulans samt att det tecknas ett samverkansavtal om hur en framtida avveckling av helikoptern ska gå till.
Landstingen i Värmland och Dalarna har fattat motsvarande beslut.
Fullmäktiges sammanträdestider 2016
Regionstyrelsen föreslår varje år datum för regionfullmäktiges sammanträden det kommande året. Regionstyrelsen föreslår att fullmäktige 2016 sammanträder: 2 februari, 12 april, 10 maj, 13-14 juni, 20 september, 10-11 oktober och 29 november.
Styrelsen föreslår även att fullmäktiges sammanträden även i fortsättningen börjar kl. 9.30 och att dag två vid tvådagarssammanträden kl. 9.00.
Alla besluten vid sammanträdet i korthet
Kommentarer till samanträdet kan finnas på partiernas hemsidor
Handlingar till sammanträdet
Regionstyrelsens ledamöter