2010 – ett år med goda resultat
2010 präglades av flera stora händelser i Västra Götalandsregionen. En ny politisk gruppering tog ledningen efter valet. Det Västsvenska paketet med stora satsningar på kollektivtrafik, järnvägar och vägar i Västsverige klubbades. 2010 var också Västra Götalandsregionens sista år som försöksregion i och med att det regionala utvecklingsansvaret permanentades den 1 januari 2011.
Västra Götalandsregionens ekonomiska resultat för 2010 blev ett överskott på 205 miljoner kronor. Trots de senaste årens ekonomiska oro klarade sig regionen bättre än väntat. Resultatet för 2010 är 119 miljoner kronor bättre jämfört med resultatet för 2009.
Det finns flera förklaringar till det goda resultatet. Återhämtningen inom svensk ekonomi gick snabbare än väntat och arbetslösheten blev lägre än befarat. Skatteunderlaget blev därmed markant bättre med högre intäkter än tidigare prognoser visat. Västra Götalandsregionen sålde under året flera fastigheter. Reavinsten från försäljningarna och ytterligare sänkningar av avtalspremierna till AFA Försäkring har även det bidragit till årets resultat. Sammantaget redovisar verksamheterna ett överskott, även om alla enskilda verksamheter inte uppnått ekonomisk balans.
Klarad vårdgaranti gav 251 miljoner
Sjukhusens långsiktiga arbete med kapacitetsutnyttjande och tillgänglighet förbättrade under året tillgången till vården. Som enda större landsting klarade Västra Götalandsregionen vård- och behandlingsgarantin och fick ta del av den ”kömiljarden” med 251 mnkr.
Minskad sjukfrånvaro och minskade löneskillnader mellan könen
Sjukfrånvaron bland personalen fortsatte att minska under 2010 även om minskningen var mindre än tidigare år. Fortfarande är sjukskrivning vanligare bland kvinnor.
Genom en medveten satsning på kvinnors löner fortsatte skillnaderna mellan könen att minska 2010. Medellöneutvecklingen var högre för kvinnorna, 18,2 procent, medan männens medellöneutveckling var 13,6 procent. Fortfarande är dock kvinnornas medellöner bara 75 procent av männens.
Minskade kostnader för bemanningsföretag
Kostnaderna för bemanningsföretagen minskade 2010. Totalt uppgick kostnaderna till 471 miljoner kronor. Det är en minskning med 83 miljoner jämfört med 2009. Inom hälso- och sjukvården är minskningen 15 procent. Bemanningsföretagen anlitas främst för att kunna upprätthålla vårdgarantin, för att fylla vakanser och när det är svårt att rekrytera personal.
Regionstyrelsen föreslår att fullmäktige beslutar att godkänna årsredovisningen för 2010.
Ja till fler operationer mot fetma och satsningar på barn och unga med psykisk ohälsa
Fler patienter bör få genomgå operationer mot fetma och vårdgarantin bör stärkas för barn och unga med psykisk ohälsa. Detta är två förslag som har regionstyrelsens stöd.
Under 2010 remitterades patienter för så kallade obesitasoperationer, kirurgiska ingrepp mot fetma, där en del operationer kommer att utföras först i år. Kostnaden beräknas till tio miljoner kronor. Det är hälso- och sjukvårdsutskottet som har begärt att få använda en del av sitt eget kapital.
Västra Götalandsregionen har också fått statsbidrag på 43,3 miljoner kronor för förstärkt vårdgaranti för insatser till barn och unga med psykisk ohälsa. Eftersom statsbidraget kom sent har regionen ännu inte kunnat utnyttja pengarna utan de ingår i sin helhet som en del i hälso- och sjukvårdsutskottets överskott för 2010. Nu vill hälso- och sjukvårdsutskottet att pengarna kommer till användning.
Regionstyrelsen föreslog regionfullmäktige att säga ja till framställan i båda fallen.
Regionen tar fullt ansvar för kollektivtrafiken
Från och med 1 januari 2012 ska Västra Götalandsregionen ta över hela ansvaret för kollektivtrafiken i länet. Detta kommer att ske i samverkan med samtliga berörda kommuner.
Regionstyrelsen ställde sig positiv till förslaget att Västra Götalandsregionen ta över som huvudman för kollektivtrafiken i Västra Götalands län. Enligt tidplanen ska avtalet undertecknas vid Västtrafiks årsstämma, 27 maj 2011.
För att möjliggöra övertagandet kommer det att genomföras en skatteväxling på 43 öre.Västra Götalandsregionen övertar kommunernas aktier i Västtrafik AB mot en köpesumma som motsvarar respektive kommuns andel av bolagets aktiekapital på tillträdesdagen, som alltså är satt till 1 januari nästa år.
När Västra Götalandsregionen blir regional myndighet för länets vill man tillämpa en modell med beställare och utförare och vill därför bilda en ny nämnd för kollektivtrafiken. Nämnden blir beställare och ska även bereda strategiska frågor inom sitt område inför beslut i regionfullmäktige. Nämnden ska också kunna företräda regionen i de samverkansorgan som skapas tillsammans med representanter för länets kommuner.
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att Västra Götalandsregionen blir kollektivtrafikmyndighet i Västra Götalands län och bildar en ny nämnd för kollektivtrafiken.
Övriga beslut i korthet finns att läsa på Västra Götalandsregionens hemsida.
Kommentarer till besluten kan finnas på partiernas hemsidor hemsidor.