Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-08-23 13:30


Regionstyrelsen - Fem primärvårdsstyrelser kan bli en vid årsskiftet


Dagens fem primärvårdsstyrelser i Västra Götalandsregionen, kan från och med 2012 bli en enda styrelse. Det beslutade regionstyrelsen på tisdagen att föreslå regionfullmäktige, som tar det slutliga beslutet. I juni beslutade regionfullmäktige att återremittera ärendet för ytterligare politisk beredning.

Förändringen för styrningen av primärvården är en fortsättning på de förändringar i den politiska organisationen som fullmäktige beslutade om i juni 2010. Förändringen är också en konsekvens av den förändring som primärvården genomgått sedan vårdvalsmodellen VG-Primärvård infördes för två år sedan.

Förslaget handlar om den politiska styrningen av Västra Götalandsregionens egen primärvårdsverksamhet, bland annat vårdcentraler, mödravård och barnhälsovård.

Den nya primärvårdsstyrelsens uppdrag, reglemente, sammansättning och säte är inte klart. Regionstyrelsen föreslår att fullmäktige även beslutar att styrelsen får återkomma med dessa frågor senast i november 2011.

Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande. Beslutet avgjordes genom votering.

 

Övriga beslut i regionstyrelsen

Vid regionstyrelsens första sammanträde efter sommaruppehållet fattade styrelsen även beslut om bland annat förändringar i Krav- och kvalitetsboken för VG Primärvård och om höjda avgifter för folktandvården.

Mer information om besluten vid dagens sammanträde finns på Västra Götalandsregionens hemsida där texter om regionstyrelsens beslut publicerats.

 

Samtal om Värmland - Västra Götaland den 23 augusti

Under eftermiddagen, efter regionstyrelsens sammanträde, samtalar företrädare för Västra Götalandsregionen, Landstinget i Värmland och Region Värmland om eventuell fortsatt process för en ny regionbildning. Media hälsas välkomna till presskonferens efter sammanträdet, klockan 17 – se särskild inbjudan.

Med anledning av presskonferensen senare på eftermiddagen, är det ingen ordinarie presskonferens efter regionstyrelsens sammanträde.



Kontaktperson: Pressekreterare Niclas Samsioe 0706-98 06 35


Läs meddelandet som PDF