Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-08-26 13:30


Regionstyrelsen den 26 augusti


Barn kan erbjudas vaccination mot Hepatit B

Föräldrar ska kunna erbjudas att vaccinera sina barn mot hepatit B samtidigt med de övriga vaccinationerna inom barnhälsovårdens barnvaccinationsprogram. Det vill regionstyrelsen och föreslår därför att regionfullmäktige beslutar detta. Erbjudandet gäller i väntan på ett regeringsbeslut om införande av hepatit B-vaccination i det nationella vaccinationsprogrammet för barn.
Tillsvidare ska invånare i Västra Götaland enligt det nya erbjudandet kunna vaccinera sina barn mot hepatit B för 540 kronor för tre doser per barn, vilket är självkostnadspriset för vaccinet. Enligt barnhälsovården finns det flera fördelar med att vaccineras mot hepatit B under spädbarnsåren eftersom barnet då får ett långvarigt och effektivt skydd. Risken att bli smittad av hepatit B ökar i tonåren i och med sexuell aktivitet och utlandsresor.
Om regionfullmäktige beslutar enligt förslaget träder de nya reglerna i kraft från 1 november 2014.

 

Beslut om tredje etappen av storsatsning för VGR

Satsningen på ett Bild- och InterventionsCentrum (BoIC) vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset är den största i Västra Götalandsregionens historia och på tisdagen tog regionstyrelsen beslut om den tredje och sista etappen.
Satsningen, som totalt beräknas kosta omkring två miljarder kronor, görs för att möta behoven hos dagens och morgondagens patienter. BoIC ska bidra till kompetens- och kunskapsutveckling inom diagnostik och behandling och vara en stor del den långsiktiga utvecklingen inom biomedicin och hälsa. BoIC ska enligt planerna vara i bruk i mitten av 2018.
Regionstyrelsen beslutade att Fastighetsnämnden får i uppdrag att genomföra den tredje och sista etappen 3 av Regionalt Bild och InterventionsCentrum.
Med det nya med Bild- och Interventionscentrum ska användningen av avancerad bildgivande teknik, till exempel olika typer av röntgen och ultraljud, att öka. Som namnet antyder, kommer Bild- och interventionscentrum att innehålla teknisk utrustning som medger många olika avbildningar av människan, för såväl diagnos som undersökning av kroppens insida utan större kirurgiska ingrepp. För patienterna innebär detta att diagnoser och behandlingar kan genomföras samtidigt och att vissa patientgrupper kan få effektivare behandling med minskade risker för biverkningar och kortare behandlingstider.

Projektets hemsida hos Västfastigheter
Info om projektet på Västra Götalandsregionens hemsida
Artikel om projektet

 

Förutsättningar för utökad specialistutbildning i allmänmedicin ska utredas

Intresset för att bli allmänläkare inom primärvården i Västra Götaland har ökat kraftigt under 2014. Ökningen är välkommen men samtidigt stiger också kostnaderna för utbildningsplatser för specialisttjänstgöring (ST) och behovet av handledning från erfarna kollegor. I december förra året genomgick 364 läkare utbildning, så kallad ST, inom allmänmedicin. Fram till april i år hade antalet ST-läkare ökat till 397 och dessutom har ytterligare drygt 30 läkare sagt att de vill påbörja ST-utbildningen inom allmänmedicin.
Kompetensförsörjningen är en av de viktigaste frågorna för Västra Götalandsregionen. För att möta det ökade intresset och behovet av mer pengar till allmänläkarutbildningen beslutade regionstyrelsen vid sitt sammanträde i Vänersborg på tisdagen att utreda den långsiktiga finansieringen och omfattningen av ST i allmänmedicin. Samtidigt ska man också undersöka hur ST-utbildningen i allmänmedicin kan samordnas med övriga ST-utbildningar i Västra Götalandsregionen.

Styrelsen voterade om ett tilläggsyrkande från (M), (FP), (C) och (KD). Tilläggsyrkandet avslogs. (M), (FP), (C) och (KD) reserverade sig mot beslutet.

 

Ny byggnad för Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus

Nu ska ett nybygge för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus (DSBUS) vid Östra sjukhuset i Göteborg inledas. Det beslutade regionstyrelsen på tisdagen. DSBUS bedriver framgångsrik barnsjukvård för invånarna i Västra Götaland och Göteborg men även för hela Sverige genom de i dagsläget sex rikssjukvårdsuppdragen.
Den nya byggnaden uppförs väster om den nuvarande barnkliniken och kommer att innehålla lokaler för rehabilitering, operation, intensivvård, vårdavdelningar och administration. Gemensamt för hela Östra sjukhuset innehåller projektet även en sterilcentral, en helikopterlandningsplats på taket och ett nytt parkeringshus.
De nuvarande lokalerna byggdes i början av 70-talet. Sedan dess har vårdbehoven förändrats och på grund av nya behandlingsmetoder och ökat invånarantal i Västra Götaland har vårdvolymerna ökat påtagligt. De nuvarande lokalerna är undermåliga utifrån moderna behov.
Inflyttningen i det nya sjukhuset ska enligt planerna påbörjas under 2018-2019 och vara klar 2020. Totalt beräknas sjukhuset kosta drygt 1,5 miljarder kronor.

Läs mer i pressmeddelandet från Sahlgrenska Universitetssjukhuset 

Övriga beslut vid sammanträdet i korthet

Kommentarer till sammanträdet kan finnas på partiernas hemsidor



Kontaktperson: Presstjänsten Niclas Samsioe, 0706-98 06 35


Läs meddelandet som PDF