Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-09-30 12:30


Regionstyrelsen den 30 september


 

Nytt sjukhuskök på Sahlgrenska sjukhuset

Nu kan ombyggnaden för ett nytt sjukhuskök på Sahlgrenska sjukhuset i centrala Göteborg sätta igång. Det beslutade regionstyrelsen på tisdagen. 107 miljoner avsätts till bygget och då ingår både byggkostnaden, 85 miljoner kronor, och utrustning för 22 miljoner.

Köken inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset producerar dagligen ca 5 100 måltider till patienter och restauranggäster. För att uppfylla vårdens behov och de krav som finns på arbetsmiljön och hanteringen av livsmedel, behöver köken en grundläggande ombyggnad. Målet är flexibla serveringstider, fler rätter att välja mellan och en förbättrad kvalitet.

Ombyggnaden på Sahlgrenska sjukhuset är första steget i planen för att utveckla måltidsprocessen i Västra Götalandsregionen. Ombyggnaden gör det möjligt att leverera kylda rätter till Östra sjukhuset och Mölndals sjukhus för att täcka deras behov av flexibla måltider. Det nya köket, ett så kallat multifunktionskök, får även en ny bakavdelning, som kan bli modell för det fortsatta ombyggnadsprogrammet som krävs i övriga kök inom Västra Götalandsregionen. Projektet är ett samarbete mellan Regionservice, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västfastigheter.

För mer information läs även pressmeddelandet från Regionservice i december 2013.

 

Fortsatt ombyggnad av akuten på NÄL

Akutmottagningen på NÄL i Trollhättan byggs om och nu har regionstyrelsen beslutat om nästa fas i projektet – att bygga in sjukhusets norra ljusgård. Projektet kan påbörjas tidigare än planerat eftersom bygget av en ny sterilcentral försenats. Ombyggnaden av ljusgården samordnas nu med det pågående byggarbetet. Det innebär att dels att kostnaderna blir lägre men också att verksamheten slipper störas av byggnadsarbeten längre fram. Projektet beräknas kosta 24 miljoner kronor och vara klart under hösten.

Ombyggnaden av akutmottagningen är en del av uppdraget att flytta den akuta ortopedin från Uddevalla sjukhus till NÄL. Projektet är en av ett antal åtgärder som sjukhusledningen fattat beslut om för att samla all akutverksamhet inom NU-sjukvården till NÄL i Trollhättan och inrikta Uddevalla sjukhus mot planerad vård. Hur NU-sjukvårdens ska förändras och inriktningen för framtiden har regionfullmäktige beslutat.

 

Styrelsens övriga beslut i korthet publiceras på Västra Götalandsregionens hemsidaKommentarer till dagens sammanträde kan finnas på partiernas hemsidor



Kontaktperson: Presstjänsten Niclas Samsioe, 0706-98 06 35


Läs meddelandet som PDF