Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-10-05 14:00


Regionstyrelsen den 5 oktober - ekonomi och patientmåltider


Vid regionstyrelsens sammanträde på tisdagen fattade styrelsen beslut i sju ärenden. Dessutom fick styrelsen information om de ekonomiska prognoserna för 2010 samt information om projektet Framtidens måltider.

 

Prognos för 2010 – överskott på 500 miljoner

Västra Götalandsregionens ekonomiska utveckling är fortsatt positiv. Det visar delårsrapporten för augusti 2010 med en prognos på 500 miljoner kronor för helåret 2010. Det är en förbättring mot resultatet 2009 med 414 miljoner. Förbättringen beror framförallt på bättre skatteintäkter, det statliga konjunkturstödet till kommuner och landsting samt en lägre kostnadsnivå.

– Utvecklingen i omvärlden är osäker, och därmed vet vi inte vart konjunkturen och därmed skatteintäkterna tar vägen. Dessvärre hade Västra Götaland vid det senaste taxeringsutfallet en sämre utveckling av skatteunderlaget än riket i övrigt, säger ekonomidirektör Mats Friberg.

– Resultatprognosen är bättre än förväntat men den bygger på att vi genomför de åtgärdsprogram som beslutats för att nå ekonomisk balans inom regionens verksamheter, säger regiondirektör Johan Assarsson.

Kostnadsutvecklingen bromsar in

Nettokostnaderna ökade jämfört med samma period förra året, men ökningstakten är lägre än tidigare år och beräknas stanna på 3,6 procent för 2010.

– Det är framför allt sjukhusens arbete för att nå ekonomisk balans som fått allt större genomslag och som bromsat kostnadsutvecklingen väsentligt, säger Johan Assarsson.

Personalkostnadsökningen är lägre än övriga kostnadsökningar och förväntas stanna på 1,4 procent inklusive köp från bemanningsföretag. Antalet anställda fortsätter att minska liksom kostnaderna för bemanningsföretagen inom både sjukhus- och primärvård. Sjukfrånvaron fortsätter att minska bland både kvinnor och män. Det är framförallt de långa sjukskrivningarna som minskar.

Minskad nettolikviditet och fler investeringar

Nettolikviditeten har minskat under året och uppgår idag till drygt 7,7 miljarder kronor. Minskningen beror främst på att investeringstakten ökat. Vid årets slut beräknas Västra Götalandsregionen ha investerat närmare 2,5 miljarder kronor i byggnader och utrustning. Investeringarna 2010 är den hittills högsta nivån i regionens historia och beror till största delen på de tre nya rättspsykiatriska enheterna Göteborg, Vänersborg och i Falköping.

– Investeringsnivån kommer att vara fortsatt hög de kommande åren. Vi kommer bland annat att medfinansiera det västsvenska infrastrukturpaketet och nya tåg till kollektivtrafiken i länet, säger Johan Assarsson.

Regionstyrelsen beslutade att föreslå regionfullmäktige att godkänna delårsrapporten.

 

Ökad kvalitet, valfrihet och säkerhet målet för "Framtidens måltider"

Vid dagens sammanträde informerades regionstyrelsen om Regionservice planer för hur patientmåltiderna ska utvecklas vid Västra Götalandsregionens sjukhus.
 
Målet för projektet, kallat Framtidens måltider, är att öka valfriheten för patienterna, att garantera kvalitén på måltiderna när det gäller näringsinnehållet samt att öka säkerheten för patienter med matallergier.

Bakgrunden till projektet är de begränsningar som finns idag med bland annat långa varmhållningstider och låg flexibilitet i omvårdnaden av patienterna. De nuvarande produktionsköken står inför stora investeringsbehov eftersom de inte klarar de skärpta EU-kraven på hygien, varmhållning och miljö.

För att möta kraven föreslår servicenämnden att samordna inköp, lager och matlagning i en gemensam produktionsanläggning. Som ett första steg i denna utveckling har servicenämnden i Västra Götaland beslutat att anlägga en mindre demonstrationsanläggning i Falköping. Här kommer man att kunna se, känna, lukta, smaka och bedöma maten ur alla aspekter. Om försöket faller väl ut är tanken att testa modellen på två sjukhus innan fortsatta beslut tas. Sjukhusköken ska finnas kvar för restaurangverksamhet, special- och önskekost samt andra individuella behov som kan finnas bland patienterna.

Mer information om framtidens patientmåltider se Regionservice pressmeddelande från 30 september och på Västra Götalandsregionens hemsida 

 

Fullmäktigeärenden

Regionstyrelsens förslaag till beslut i regionfullmäktige

Sammanträdestider för regionfullmäktige

Enligt arbetsordningen ska det nyvalda regionfullmäktige vid sitt första sammanträde den 2 november bestämma tid och plats för sina sammanträden resten av året. Dessutom ska fullmäktige senast i december besluta om sammanträdesdagarna nästa år.

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar om sammanträden den 30 november 2010 samt under 2011 den 1 februari, 12 april, 10 maj, 13-14 juni, 20 september, 24-25 oktober och den 29 november. Dessutom föreslår regionstyrelsen att fullmäktige beslutar om ett extra sammanträde den 17 mars 2011 för beslut om huvudavtal för Västtrafik samt skatteväxling.

Annonsering av fullmäktiges sammanträden

Inför varje mandatperiod beslutar regionfullmäktige i vilka tidningar i Västra Götaland som fullmäktiges sammanträden ska annonseras.

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige fattar beslut om att kungöra sina sammanträden i följande tidningar: Alingsås tidning, Bohuslänningen, Borås tidning, Dalslänningen, Göteborgs-Posten, Strömstads tidning, Metro (Göteborgsupplagan), Nya St-tidningen, Lysekilsposten, Falköpingstidning, Hjo Tidning, Mariestadstidningen, Nya Lidköpings-tidningen, Provinstidningen Dalsland, Skaraborgs Allehanda, Skaraborgs Läns Tidning, Skaraborgsbygden, TTELA och Ulricehamns tidning samt Västgöta-bladet.

Arbetsordning för regionfullmäktige

Regionfullmäktiges presidium har tagit fram ett förslag till revidering av fullmäktiges arbetsordning.

Regionstyrelsen beslutade att föreslå regionfullmäktige att besluta att anta det reviderade förslaget till arbetsordning för Västra Götalandsregionen.

Fullmäktiges arbetsformer 2011-2014

Som en följd av regionfullmäktiges beslut i mars 2010 om ny politisk organisation har fullmäktiges arbetsformer utvärderats. Regionfullmäktiges presidium har lämnat förslag till arbetsformer för kommande mandataperiod.

Regionstyrelsen beslutade att föreslå regionfullmäktige att fastställa fullmäktiges arbetsformer 2011-2014.

Ändringar i reglementen för nämnder, styrelser och kommittéer

Inför den nya mandatperioden har regionfullmäktige beslutat om förändringar i den politiska organisationen. Förändringen medför att flera reglementen för nämnder, styrelser och kommittéer måste ändras.

Regionstyrelsen beslutade att föreslå fullmäktige att besluta om ändringar i reglementen för nämnder, styrelser och kommittéer enligt upprättat förslag.

Motionsbalansen och redovisning av bifallna motioner

Regionstyrelsen föreslog vid dagens sammanträde att regionfullmäktige beslutar att lägga redovisningen av motionsbalansen och de bifallna motionerna till handlingarna.

Motionsbalansen är en årlig redovisning av inlämnade och bifallna motioner. Enligt kommunallagen ska de motioner som inte behandlats inom ett år från inlämnandet anmälas till Regionfullmäktige. Sedan förra årets sammanställning har 40 motioner lämnats in.



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24. Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35.
Jan Antonsson, chef område Måltider, tel 0705-88 53 74


Läs meddelandet som PDF