Östra hälso- och sjukvårdsnämnden fick vid sitt sammanträde idag information om psykiatrin i Skaraborg och beslutade även om bland annat delårsrapport för mars månad.
Nämnden fick vid sammanträdet idag information om psykiatrin i Skaraborg kopplat till närsjukvårdskonceptet. För den psykiatriska slutenvården inklusive akutmottagning krävs nybyggnation och det finns olika alternativ till den geografiska placeringen.
Nämnden utreder gemensamt med Skaraborgs Sjukhus psykiatrin efter att regionstyrelsen tidigare önskat kompletteringar inför investeringsbeslut. Nämnden ska vid sitt nästa sammanträde behandla utredningen som berör psykiatrin kopplat till närsjukvården samt lokalisering av psykiatribyggnad. Frågan ska sedan även behandlas av Skaraborgs Sjukhus och därefter översändas till regionstyrelsen som beslutar om kommande investeringar.
Delårsrapport
Resultatet för perioden januari till mars är -4 miljoner kronor. Avvikelsen beror främst på överskott för offentliga länssjukvården, region- och rikssjukvården och den utomregionala vården, medan kostnaden för Vårdval rehab har varit högre än budget.
Vårdval rehab startade under hösten 2014. Det stod tidigt klart att kostnaderna för rehabiliteringsverksamhet i och med det skulle öka. Nuvarande bedömning är en negativ budgetavvikelse för 2015 på cirka 10 miljoner kronor på grund av Vårdval rehab inklusive personliga hjälpmedel.
Den totala årsprognosen för nämnden pekar på ett överskott på 2,5 miljoner kronor.
Bestämmelser om samråd med pensionärorganisationer
Hälso- och sjukvårdsnämnden träffar återkommande företrädare för pensionärsorganisationer i ett lokalt pensionärsråd för att föra dialog kring hälso- och sjukvårdsfrågor. Rådets uppgift är att verka för att pensionärernas frågor tas tillvara i nämnd, förvaltning och verksamheter och består av utsedda ledamöter från rikstäckande pensionärsorganisationer.
Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsnämndens deltagande i folkhälsoråden
Det finns ett folkhälsoråd i varje kommun i Skaraborg med deltagare från både verksamheter, kommunen och Västra Götalandsregionen. Hälso- och sjukvårdsnämnden har deltagare i samtliga råd och nämnden har beslutat om nya riktlinjer för uppdraget. Nämndens företrädare ska bland annat föra fram nämndens prioriterade områden i folkhälsoråden och informera om Västra Götalandsregionens verksamheter som har betydelse för det lokala folkhälsoarbetet.