Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2015-05-13 14:15


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 13 maj

Satsning på psykiatrin ska korta väntetiderna


Hälso- och sjukvårdsstyrelsen uppmanar sjukhusen i Västra Götaland att ansöka om extra pengar till att korta väntetiderna till neuropsykiatrisk utredning och behandling samt till att stärka vården för patienter med självskadebeteende.
I regionfullmäktiges budget för 2015 finns 50 miljoner avsatta till att utveckla kompetensen och öka tillgängligheten inom psykiatrin. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade att fördela dessa medel till tre olika ändamål – ökad tillgänglighet till neuropsykiatrisk utredning och behandling inom barn- och ungdomspsykiatrin, ökad tillgänglighet till neuropsykiatrisk utredning och behandling inom vuxenpsykiatrin samt till att förstärka vården för patienter med självskadebeteende inom såväl barn- och ungdomspsykiatrin som vuxenpsykiatrin.
Väntetiderna till utredning och behandling inom neuropsykiatrisk utredning är långa i hela regionen, både för barn och vuxna. Dessutom är vården av patienter med självskadebeteende ojämnt fördelad. Det utökade anslaget kommer att användas till att korta tiden till utredning, möjliggöra icke-farmakologisk behandling och att täcka ökade läkemedelskostnader. De avsatta medlen ska syfta till att långsiktigt stärka psykiatrin och öka tillgängligheten.

Socialdemokraterna reserverade sig till förmån för eget yrkande.

Alla i hela landet kan lista sig på vårdcentraler i Västra Götaland

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade godkänna förändringar i krav- och kvalitetsboken för VG Primärvård 2015 så att den anpassas till den nya patientlagen. Den nya patientlagen tydliggör att alla ska behandlas lika och innebär att vårdcentraler i VG Primärvård ska kunna lista invånare från andra landsting i Sverige.

Från den 28 april ger Västra Götalandsregionen IT-stöd för listning av invånare från hela landet. Därför behöver krav- och kvalitetsboken för 2015 ändras. Tidigare har invånare från region Halland och Landstinget Värmland, som Västra Götalandsregionen har ett samverkansavtal med, fått gå till vårdcentraler i Västra Götalandsregionen för den lägre patientavgiften ”som om de vore listade”. I och med att de från den 28 april kommer att kunna lista sig är detta inte längre ett nödvändigt undantag. Textförändringarna innebär att alla invånare från andra landsting behandlas lika.

Regionen vill nominera nya områden för rikssjukvård

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade att nominera kateterburna ingrepp på barn och vuxna med medfödda hjärtfel samt njurtransplantationer som nya områden för rikssjukvård.
 
Västra Götalandsregionen har redan idag, genom Sahlgrenska Universitetssjukhuset, rikssjukvårdstillstånd för hjärt-, lever- och lungtransplantationer och är det enda centrat i landet med komplett verksamhet för organtransplantationer. Det finns klara sambandsvinster mellan de olika transplantationsverksamheterna som är samlade i ett transplantationscentrum. Att samla njurtransplantationerna till färre centra än idag skulle dessutom stärka forskningen och ge ökade förutsättningar för en jämlik vård i hela Sverige. Mot bakgrund av detta är Sahlgrenska Universitetssjukhuset väl rustat för en utökad verksamhet.

När det gäller kateterburna ingrepp har Sahlgrenska Universitetssjukhuset redan idag rikssjukvårdstillstånd för hjärtkirurgi på barn och ungdomar samt hjärtkirurgi på vuxna med medfödda hjärtfel. För att minska sårbarheten är det önskvärt att verksamheten samlokaliseras med kateterburna ingrepp.



Kontaktperson: Jonas Andersson (FP), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, 0708-37 78 53, Jim Aleberg (S), 2:e vice ordförande, 0700-85 25 44, Tony Johansson (MP), 1:e vice ordförande, 0703-56 56 37,
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-771177 eller Åsa Elofsson, kommunikatör, 0708-801619


Läs meddelandet som PDF