Pressmeddelande
Från Koncernkontoret
2015-06-10 12:00


Satsningen med språkutbildning för syriska läkare förlängs


Västra Götalandsregionens personalutskott PU, beslutade idag att förlänga satsningen med språkutbildning för syriska läkare. Ett drygt 30-tal läkare har deltagit i utbildningen och målet är att de flesta ska klara språktesterna som, om man klarar dem, innebär mycket goda kunskaper i svenska språket.

Projektet påbörjades i september 2014 med att personal från HR-strategiska avdelningen gick ut och sökte upp utbildade läkare på plats på flyktingförläggningarna runt om i Västra Götaland.

-          Här såg vi en möjlighet att agera på ett obyråkratiskt och effektivt sätt. Varför ska vi åka iväg och rekrytera läkare från andra delar av Europa när vi har utbildade läkare som redan bor här och inget hellre vill än att komma igång och arbeta. Detta är ett framgångsrikt sätt att arbeta även med andra personalgrupper som vi väl behöver, säger Gunilla Levén, (M) ordförande i personalutskottet, PU.

Språkutbildningen rönte stor uppmärksamhet och syriska läkare från hela landet har hört av sig till Västra Götalandsregionen för att kunna ta del av språkutbildningen. Eftersom intresset varit så stort har man också anställt en erfaren koordinator för att hjälpa läkarna med legitimationsprocessen och till provtjänstgöring ute på sjukhusen.

Nu fortsätter alltså språkutbildningen som sker på Västra Götalandsregionens folkhögskolor. Språkutbildningen har genomförts som ett kompetensförsörjningsprojekt och har sin grund i den stora efterfrågan på utbildade läkare.

 

 

 

 



Kontaktperson: Gunilla Levén (M), ordf personalutskottet, PU 070-305 32 02
Marina Olsson, personaldirektör 0706/305857


Läs meddelandet som PDF