Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-03-05 16:00


Skaraborgs Sjukhus får ny direktör


Lars Johansson heter den nye sjukhusdirektören för Skaraborgs Sjukhus. Han kommer närmast från tjänsten som direktör för den offentliga primärvården i Landstinget i Jönköpings län.
– Jag har hört mycket gott om Skaraborgs Sjukhus och Västra Götalandsregionen. Det ska bli mycket spännande att få leda sjukhusets fortsatta utveckling, säger Lars Johansson.

– Lars är en stark och utvecklingsinriktad ledare, som kommer att bidra till en fortsatt positiv utveckling för sjukhuset, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.
Lars Johansson är 58 år och har en bakgrund som chef i både kommuner och landsting. Bland annat har han varit divisionschef för medicin/thorax och verksamhetschef för habilitering och rehabilitering inom Landstinget Blekinge och chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Mönsterås kommun. I grunden är han lärare.

Goda möten med medarbetarna

– Mina erfarenheter från läraryrket har alltid visat sig bra att ha. Som chef och ledare handlar det mycket om att använda en pedagogisk kunskap och förmåga för att ge begripliga förklaringar till beslut och för att skapa det goda mötet med medarbetarna, säger Lars Johansson.
Till Landstinget i Jönköpings län kom han 2011, till tjänsten som direktör för den offentligt drivna primärvården, med uppdraget att stärka verksamheten i samband med att det blev möjligt att fritt välja vårdcentral. Landstinget har goda resultat i den nationella patientenkäten, där patienter bland annat får svara på frågor om bemötande.

Jobbat mycket med rekrytering

– Ett gott bemötande tillsammans med en god kvalitet i vården är ofta avgörande för hur människor uppfattar oss, både patienter, de medarbetare vi har och de medarbetare vi vill rekrytera, säger Lars Johansson.
Ett av de utvecklingsområden han jobbat mycket med är just rekrytering. Bland annat har han varit med om att bygga upp ett utbildningscentrum där läkare från andra EU-länder och svenskar med utländsk läkarutbildning genom handledning slussas in i läkarjobbet. En satsning som varit framgångsrik.

"Spännande med Skaraborgs Sjukhus"

– Kompetensförsörjningen är något av det viktigaste vi har att arbeta med. Därför känns det extra spännande med Skaraborgs Sjukhus, som just etablerat sig som utbildningspunkt för läkare. Det ska bli otroligt intressant att få vara med om den fortsatta utvecklingen inom det området. Dessutom är Skaraborgs Sjukhus känt för sina satsningar på forskning och utveckling, vilket också känns spännande, säger Lars Johansson.

Nyttiga erfarenheter

– Precis som våra andra sjukhus i Västra Götalandsregionen står Skaraborgs Sjukhus inför verksamhetsförändringar som ska skapa en bättre tillgänglighet och ökad kvalitet för patienterna. I denna utmaning har Lars Johansson med sig nyttiga erfarenheter från andra verksamheter och dessutom kommer han närmast från ett landsting som målmedvetet och mycket framgångsrikt jobbat med kvalitets- och utvecklingsfrågor, säger Ann-Sofi Lodin.
Lars Johansson tillträder tjänsten som sjukhusdirektör senast den 1 augusti i år.

Bild för fri publicering: Lars Johansson

Fotograf: Johan W Avby 



Kontaktperson: Regiondirektör Ann-Sofi Lodin, 070-632 1165
Lars Johansson, 076-7244539.


Läs meddelandet som PDF