Pressmeddelande
Från Koncernkontoret
2015-08-27 14:30


Norra hälso- och sjukvårdsnämnden 27 augusti

Avtal om nattjour i Bäckefors förlängs för 2016


Avtalet om nattjour vid Dalslands sjukhus i Bäckefors förlängs att gälla även under 2016. Det beslutade norra hälso- och sjukvårdsnämnden vid sitt sammanträde den 27 augusti.

Nämnden beslutade också bland annat om kommunikationsplan för mandatperioden 2015-2018.

Nattjour i Bäckefors

Hälso- och sjukvårdsnämnden har avtal med styrelsen för beställd primärvård om primärvårdsjour nattetid (kl. 22.00-07.00) vid Dalslands sjukhus.  Avtalet löper ut 31 december 2015 med möjlighet till ett års förlängning. Nämnden beslutade vid sitt sammanträde att förlänga avtalet om nattjour att gälla även hela 2016.

När det gäller jourverksamheten på vardagskvällar och dagtid på helgerna är det vårdcentralerna som har ansvaret för att sådan finns. Detta ansvar regleras i den så kallade Krav- och kvalitetsboken för vårdvalssystemet VG Primärvård. Eventuella ändringar i denna bok ska härnäst göras inför 2017, och beslutas av regionfullmäktige.

Kommunikationsplan
Hälso- och sjukvårdsnämnden fastställde kommunikationsplan för mandatperioden 2015-2018.
Nämnden har i uppdrag att tillgodose invånarnas behov av hälso- och sjukvård och arbeta för en bättre folkhälsa. I sitt uppdrag ska nämnden kommunicera med invånarna, utförarna, kommuner och andra aktörer.

Kommunikationsplan 2015-2018 beskriver mål och inriktning inom området kommunikation och information, inklusive en strukturerad medborgardialog.
Kommunikationen ska präglas av öppenhet, trovärdighet och hög tillgänglighet. Den ska bidra till att öka befolkningens delaktighet, engagemang och kunskap om nämndens roll, samtidigt som nämnden ska öka sin kunskap om behovet av vård och om vilka prioriteringar som måste ske. Kommunikationen ska också bidra till att invånarna får en korrekt bild av hälso- och sjukvården och känner till utbud, rättigheter och regler.

Kommunikationen med utförare, kommuner och övriga aktörer ska hjälpa till att skapa samsyn och förståelse i gemensamma frågor, och stötta arbetet för en vård där invånarna inte upplever negativa effekter av gränser mellan olika vårdgivare.
Utifrån kommunikationsplanen ska en handlingsplan med insatser och aktiviteter tas fram årligen.

Övriga beslut
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade också om:
• Remissvar på förslag till riktlinjer för hantering av e-post i Västra Götalandsregionen
• Remissvar på förslag till ändringar i reglementen för Västra Götalandsregionens styrelser, nämnder och kommittéer
• Förlängning av plan för intern styrning och kontroll gällande nämndens ansvarsområde
• Avtal med Praktikertjänst Närsjukhus om specialist-BVC i  primärvården

Nämndens sammanträdeshandlingar

Nämndens webbplats



Kontaktperson: Ulrik Hammar (FP), ordförande, 070-948 04 88,
Angelica Lundgren-Bielinski (M), 1:e vice ordförande, 0733-32 06 80, Kenneth Borgmalm (S), 2:e vice ordförande, 0703-06 74 10


Läs meddelandet som PDF