Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-12-14 14:30


Fortsatt god ekonomi för Västra Götalandsregionen – resultatprognos på 50 miljoner för 2010


Västra Götalandsregionen räknar med ett överskott på 50 miljoner kronor för helåret 2010. Det visar resultatprognosen i årets sista delårsrapport. Prognosen är lägre än tidigare och beror på beslutet att redan i år betala regionens kostnader för de omfattande infrastruktursatsningarna i Västra Götaland.

– Det kan tyckas motsägelsefullt att den lägre resultatprognosen främst är ett resultat av god ekonomi, säger regiondirektör Johan Assarsson och fortsätter:
– Vårt goda ekonomiska läge gjorde att regionfullmäktige så sent som i november beslutade att redan i år betala 820 miljoner kronor för det Västsvenska infrastrukturpaketet, ett beslut som bidragit till en markant lägre resultatprognos, jämfört med tidigare.

Totalt sett pekar alla prognoser på att 2010 varit ett gott år för Västra Götalandsregionen. För perioden fram till och med oktober är överskottet drygt 1,2 miljarder kronor. Resultatet har bland annat påverkats av ökade skatteintäkter, en återbetalning av premier för sjukförsäkringen från AFA försäkringar, verksamheternas allt bättre resultat och att omställnings- och ägarbidrag inte har förbrukats.

– Vår ekonomi är stabil och omvärldens ekonomiska förtroende för oss är högt. I november höjde Standard & Poor’s Västra Götalandsregionens ranking till AAA. Det innebär att vi nu bedöms ha det högsta ekonomiska förtroendet och den bästa betalningsförmågan, säger ekonomidirektör Mats Friberg.

För arbetet med att öka tillgängligheten till vården, räknar Västra Götalandsregionen med att få del av den statliga så kallade kömiljarden. Bidraget betalas ut i efterskott för uppnådda resultat och regionen räknar, trots skärpta krav, med att uppnå de nivåer som behövs för att få del av de statliga pengarna.

Personalminskning

Antalet anställda har minskat med 118 personer till 50 057. Minskningen har främst skett inom hälso- och sjukvården medan serviceverksamheterna ökat antalet anställda. Sjukfrånvaron fortsätter att minska men minskningen har bromsat in något i jämförelse med föregående år.

Minskade kostnader för bemanningsföretag

Kostnaderna för bemanningsföretagen har sjunkit under årets första tio månader från 463 till 375 miljoner kronor jämfört med samma period förra året. Både sjukhusen och primärvården har minskat kostnaderna men minskningen är störst inom primärvården.

 

Satsningar på Bohusbanan och E20 i Vara

Regionstyrelsen beslutade att Västra Götalandsregionen lämnar ett förskott till Trafikverket på totalt 130 miljoner kronor för åtgärder på Norra Bohusbanan på sträckan Skee-Strömstad samt till utbyggnaden av trafikplats Jung vid E20 i Vara.

I den regionala planen för transportinfrastrukturen föreslås att Bohusbanan ska rustas upp för totalt 200 miljoner kronor för att trafiken på banan ska kunna utvecklas. För sträckan Skee-Strömstad beslutade regionstyrelsen att lämna ett förskott till Trafikverket på 55 miljoner kronor. I och med utbyggnaden av E6 genom Bohuslän är sträckan stängd fram till sommaren 2012 och regionstyrelsen vill under stängningen passa på att förbättra järnvägens standard. Västra Götalandsregionens kostnad för projektet består till största delen av räntor på 12 miljoner kronor men regionutvecklingsnämnden har även beslutat att avsätta 5 miljoner till åtgärder på Myrens bangård i anslutning till projektet.

För att kunna påbörja utbyggnaden av trafikplats Jung vid E20 i Vara som Västra Götalandsregionen, Vägverket och Vara kommun tidigare tecknat avtal om beslutade regionstyrelsen att lämna ett förskott till Trafikverket på 75 miljoner kronor. Byggstarten planeras till hösten 2011. Västra Götalandsregionens räntekostnad för projektet beräknas till 12 miljoner kronor som bekostas av regionutvecklingsnämnden.

 

Regionstyrelsens övriga beslut i korthet.



Kontaktperson: Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson (S), 0706-81 79 10, eller vice ordförande Johnny Magnusson (M), 0730-98 48 00.
Presstjänsten Niclas Samsioe, 0706-98 06 35. Presschef Kjell Foss, 0702-31 52 88.


Läs meddelandet som PDF