Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2015-04-22 15:30


Stor satsning på psykiatrin


Västra Götalandsregionen beslutade idag om en riktad satsning på psykiatrin genom att finansiera utbildning för 10 nya specialistläkare.
- Just nu ser vi ett trendbrott när det gäller intresset för att utbilda sig till specialist inom psykiatrin och då passar vi på att möta det genom att skjuta till extra pengar. Efterfrågan på den här kompetensen är dessutom stor i hela regionen och vi har sen tidigare arbetat hårt för att inte behöva anlita hyrläkare inom det här området, säger Gunilla Levén (M) ordförande i Personalutskottet.

 Sen några år tillbaka anlitas i princip inga hyrläkare inom vuxenpsykiatrin vilket har lett till bättre kvalitet och säkerhet för patienterna samtidigt som arbetsmiljön har förbättrats.  Inom de närmaste åren väntas också ett antal av specialistläkarna att gå i pension vilket ställer krav på att utbilda fler. Tidigare har intresset för att arbeta som läkare i psykiatrin varit svalt men nu signalerar sjukhusen att det håller på att vända.
- Fler specialister behöver utbilda sig för att skapa balans mellan tillgång och efterfrågan. Att det nu är många unga läkare som visar sitt intresse för att arbeta inom psykiatrin välkomnar vi och eftersom det finns lämpliga personer att anställa som ST-läkare ställer vi upp med resurser för att skapa en god utbildningssituation. Något som vi bedömer är en mycket bra investering på sikt, säger Marina Olsson, personaldirektör i Västra Götalandsregionen.



 


 



Kontaktperson: Gunilla Levén (M), ordförande PU 0703/053202
Marina Olsson, personaldirektör 0706/305857


Läs meddelandet som PDF