Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-01-27 10:00


Tre prisalternativ för kollektivtrafiken utreds vidare


Vid kollektivtrafiknämndens möte igår, torsdag, redovisade arbetsgruppen sitt arbete med en ny pris- och sortimentsstrategi för kollektivtrafiken i Västra Götalandsregionen.  Arbetsgruppen har kommit fram till tre prissättningsalternativ som nu ska utredas ytterligare och stämmas av med de delregionala kollektivtrafikråden.

Kollektivtrafiknämnden gav i oktober Västtrafik i uppdrag att utreda en ny pris- och sortimentsstrategi. En politisk arbetsgrupp tillsattes för att diskutera den fortsatta strategiska inriktningen. I gruppen ingår sju regionpolitiker från kollektivtrafiknämnden, åtta kommunpolitiker, två från varje kommunalförbundsområde samt två adjungerade från Västtrafiks styrelse.

De tre prissättningsalternativ som arbetsgruppen fört fram för vidare utredning är:
• Fasta geografiska zoner utifrån resandemönster
• Personliga flexibla zoner
• Zoner baserade på kommunzoner som ”byggklossar”

- Arbetsgruppen är enig om att det här är de tre alternativ som bäst svarar mot resenärernas önskemål som kommit fram i de omfattande kundundersökningar som Västtrafik genomfört, säger Ulrika Frick (mp), ordförande i Kollektivtrafiknämnden i Västra Götaland.

Målet har varit att låta regionfullmäktige fatta beslut i frågan om ny pris- och sortimentsstrategi under våren 2012 men under arbetets gång har det visat sig att tidsramen behöver förlängas. Kollektivtrafiknämndens bedömning är att ett beslut kan fattas först senare i höst.

- Frågan är komplex och det är viktigt att det blir rätt för att vi ska klara målet om fördubblat resande med kollektivtrafiken. Därför behöver vi mer tid för att studera de olika alternativen på djupet, säger Birgitta Adolfsson (fp), 2:a vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Inriktningen för arbetet med pris- och sortimentsstrategin utgår från målen i Västtrafiks verksamhetsplan som bygger på de delregionala målbilderna för kollektivtrafiken. Visionen är att det i framtiden ska bli enklare för resenärerna att välja färdbevis och att genomföra sin resa. Priset ska upplevas som rättvist och vara lätt att förutse.

 




Kontaktperson: Ulrika Frick, (MP),ordförande, tfn 0706-35 02 23
Alex Bergström, (S),1e vice ordförande, tfn 0706-93 24 44 och Birgitta Adolfsson, (FP) 2a vice ordförande, tfn 0702-33 35 11


Läs meddelandet som PDF