Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2009-07-16 17:00


Två nya influensafall konstaterade på Gothia Cup


Ytterligare två deltagare i Gothia Cup har idag torsdag, konstaterats ha den nya influensan
A(H1N1)v. De bägge spelarna som är från samma lag, insjuknade vid, respektive kort efter, ankomst till Göteborg den gångna helgen.


Efter provtagning i början av veckan har båda varit isolerade och frånskilda från övriga deltagare. Förutom det första influensafallet som rapporterades i tisdags har inga ytterligare fall konstaterats. Smittotillfället för de två senaste fallen bedöms ha skett innan ankomst till Gothia Cup.

- Ingen känd koppling finns med det tidigare rapporterade fallet. Samtliga tre influensasjuka spelarna är nu på bättringsvägen men isoleringsåtgärder behålls enligt gemensam planering, säger Per Follin, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Gothia Cup med 35 000 aktiva deltagare från drygt 60 länder är världens största fotbollsturnering för ungdomar.

- Att några fall med influensa skulle upptäckas även här, med tanke på hur situationen är i många andra länder, är inte förvånande, menar Lena Rönnerfors, turneringsledare för Gothia Cup.
-Vi har därför tillsammans med smittskyddsenheten gjort en gemensam handlingsplan som vi följer, säger Lena Rönnerfors.

Antalet fall av influensa A(H1N1)v ökar och i Västra Götaland har nu 48 fall konstaterats varav 14 det senaste dygnet. De konstaterade fallen har rest i länder där influensan sprids eller har haft nära kontakt med någon som har insjuknat efter utlandsresa.

- Vi har ännu inte sett tecken på lokal spridning ute i samhället av den nya influensan, men provtagningen har ökat senaste veckorna, säger Per Follin.



Kontaktperson: Per Follin, Bitr smittskyddsläkare, Smittskyddsenheten Västra Götalandsregionen, tfn: 031-36 85 603
Lena Rönnerfors, Turneringssledare Gothia Cup, Tfn: 0707-88 71 10


Läs meddelandet som PDF