Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-12-15 14:00


Unik ungdomsorkester från Venezuela och polarprisvinnare besöker Västra Götaland


Regionstyrelsen vill ytterligare stötta det unga kultur- och musiklivet i Västra Götaland och beslutade därför att bevilja Göteborgssymfonikernas ansökan om 2,5 miljoner kronor till sommarens besök av Simon Bolivar Youth Orchestra och polarprisvinnaren José Antonio Abréu från Venezuela.

Under fem dagar i juni ska de unga musikerna under ledning av Göteborgssymfonikernas chefsdirigent Gustavo Dudamel bland annat hålla konserter och öppna repetitioner i Göteborg och på flera andra platser i Västra Götaland. Dessutom anordnas workshops och seminarier i samband med besöket.

– Satsningen för att få hit orkestern och polarprisvinnaren José Antonio Abréu är en del i Västra Götalandsregionens mångåriga arbete för att stärka barn- och ungdomskulturen i Västra Götaland säger Kenneth Orrgren, styrelseordförande för Göteborgs symfoniker AB.

Simon Bolivar Youth Orchestra är en del av det unika nationella musiksystemet El Sistema i Venezuela. El Sistema omfattar hundratals ungdomsorkestrar och mer än en kvarts miljon unga musiker, många av dem från mycket fattiga förhållanden. Musiksystemet är världsunikt och har genom ungdomsorkestrarnas dynamiska och professionella spelande inneburit en social och musikalisk revolution bland fattiga ungdomar i Venezuela.

Göteborgssymfonikerna planerar för flera seminarier i samband med orkesterns besök. Enligt planerna ska seminarierna bland annat handla om hur en svensk anpassning av El Sistema skulle kunna se ut, musik som socialt projekt, återväxten bland svenska orkestermusiker och musikverksamheten i skolan med mera.

Regionstyrelsen och Göteborgs symfoniker vill att Simon Bolivar Youth Orchestras besök ska bli mer än en konsertupplevelse. Besöket ska också stimulera till integration och stimulera det unga kultur- och musiklivet i hela Västra Götaland.

– Genom orkesterns och José Antonio Abréu besök får vi en verklig chans att lära oss av unika erfarenheter både kulturellt och socialt och som kan hjälpa oss i kulturarbetet bland ungdomar i Västra Götaland säger Kenneth Orrgren.

 

200 miljoner i underskott – ny resultatprognos för 2009

I den senaste månadsrapporten för 2009 fram till oktober beräknas Västra Götalandsregionens resultat för 2009 bli ett underskott på 200 miljoner kronor. Det är en väsentlig förbättring mot tidigare prognoser som vid årets början talade om ett underskott på 900 miljoner kronor.

- Förbättringen beror främst på yttre faktorer som att skatteunderlaget har förbättrats, ökade statsbidrag, sänkta sociala avgifter och en engångsutbetalning från Sveriges kommuner och landsting (SKL), säger regiondirektör Johan Assarsson.

Sammantaget handlar det om 500 miljoner kronor. Övriga resultatförbättringar står verksamheterna för genom förbättrade prognoser från främst Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Västtrafik och regionstyrelsens verksamhet. Resultatet har under året även påverkats negativt. Kostnader för införandet av VG Primärvård samt vaccination mot den nya influensan har försämrat resultatet med 50 miljoner kronor.

I jämförelse med oktober månad i fjol har besöken inom primärvården har ökat medan sjukhusens vårdproduktion minskat.

Antalet anställda och årsarbetare har minskat och närmar sig nu 2005 års nivå.

Västra Götalandsregionen räknar med att få ta del av regeringens ”kömiljard” för satsningarna på att korta köerna. Verksamheterna rapporterar att tillgängligheten har ökat och köerna minskat.

Regionstyrelsen beslutade att godkänna oktoberrapporten.

 

Miljöfrämjande beslut om vindkraft och biogas

Regionstyrelsen fattade vid sammanträdet den 15 december även beslut i två miljöfrämjande frågor - dels inriktningsbeslutet om att investera i vindkraft, dels att prioritera biogas som fordonsbränsle.

Om Västra Götalandsregionen satsar på en egen vindkraftsutbyggnad skulle det leda till minskade koldioxidutsläpp, miljonintäkter från elförsäljning och egen försörjning av förnyelsebar energi. Dagens beslut i styrelsen är ett inriktningsbeslut om att dels satsa på vindkraftsutbyggnad på den egna marken vid naturbruksgymnasierna, dels att fortsätta arbetet med förberedelserna inför en byggnation i väntan på en eventuell tillverkning av vindkraftverk i Västsverige.

I ett annat miljöfrämjande beslut anser styrelsen att biogas ska prioriteras som fordonsbränsle. Med beslutet vill styrelsen att Västra Götalandsreiognens fordonspark så snart det är praktiskt och ekonomiskt möjligt ska övergå till att drivas med biogas. Bland de klimatfrämjande bränslen som idag finns på marknaden är för närvarande biogas det bränsle som ger den bästa klimatnyttan. Biogasen framställs främst av restprodukter och har därmed lägre miljöpåverkan än till exempel etanol som framställs av odlade grödor. Västra Götaland ska, enligt klimatstrategin för Västra Götaland, vara oberoende av fossil energi 2030. Regionen deltar i flera satsningar på lokalt framställd biogas till exempel Biogas Brålanda, Biogas Väst och SkaraborgsGas. Målet är att bli den ledande i Europa på biogas. Av Västra Götalandsregionens miljöbilar drivs idag med 13 procent biogas.



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Kenneth Orrgren, styrelseordförande för Göteborgs symfoniker AB, 0705-23 39 35. Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF