Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2015-11-05 13:08


Utbrott av magtarminfektion orsakat av shigella efter restaurangbesök


Åtta personer har insjuknat i shigellainfektion efter besök på restaurang i Göteborg i slutet av oktober månad. Ytterligare några personer är under utredning och har provtagits.

Utredningen pågår i samarbete mellan Smittskydd Västra Götaland och Miljöförvaltningen i Göteborg, som nu arbetar med att spåra smittkällan genom provtagning av både personer och livsmedel.

Shigellainfektion är en smittsam tarminfektion som orsakas av bakterier. Shigella sprids med förorenat vatten eller med mat som inte är tillräckligt tillagad. Det brukar vanligen ta 2-3 dagar från det att man blir smittad till att man blir sjuk, men det kan också dröja upp till en vecka.

Symtom för sjukdomen är diarré och eller kräkning och ofta feber. Vid misstanke om Shigella bör personer kontakta sin vårdcentral eller ringa 1177 Vårdguiden.

För mer information om Shigella, se Folkhälsomyndighetens sjukdomsinformation:  http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/smittskydd-och-sjukdomar/smittsamma-sjukdomar/shigellainfektion-/



Kontaktperson: Bernadett Weber, enhetschef på Miljöförvaltningen, 0707-61 26 36, Per Follin, smittskyddsläkare, 010-441 24 01


Läs meddelandet som PDF