Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-10-20 15:00


Utdelning av Västra Götalandsregionens handikappidrottsstipendium 2009


Västra Götalandsregionens handikappidrottsstipendium 2009 delades idag ut till Christoffer Lindhe, Ulricehamn, simning, Nicolina Pernheim, Västra Frölunda, judo och goalball, Peter Ojala, Lilla Edet, Friskis och svettis och rullstolsinnebandy och TIF:s hjältar, Trollhättan. Stipendiet på sammanlagt 100 000 kronor delades ut av regionfullmäktiges ordförande Hans Aronsson i samband med regionfullmäktiges sammanträde i Vänersborg.

Västra Götalandsregionens regionfullmäktige beslutade i maj 2000 att inrätta ett årligt stipendium på 100 000 kronor för att göra handikappidrotten mer synlig.
Stipendiet delas ut till aktiva idrottsutövare med funktionsnedsättning, enskilda eller lag och till ledare/tränare. Syftet är att uppmärksamma personer som gjort utmärkta prestationer och som kan vara en förebild som stimulerar till idrottsutövning.

Stipendiet ska ge aktiva idrottsutövare möjlighet till utveckling i respektive gren. Det ska vara ett stöd för att exempel kunna delta i tävlingar och träning under bästa tänkbara ledning och konkurrens samt vara ett stöd till resor och uppehälle. Stipendiet kan delas ut till aktiva idrottsutövare som tävlar på regional, nationell eller internationell nivå.

I år har 25 ansökningar lämnats in. 18 ansökningar avser aktiva idrottsutövare, enskilda eller lag/föreningar. Sju ansökningar avser ledare/tränare.

Stipendiaterna har utsetts efter samråd med representanter för brukarna och handikappidrottsrörelsen.


Christoffer Lindhe – 30 000 kr

Christoffer Lindhe, 20 år, från Ulricehamn är simmare. Han förlorade båda benen och en arm i en tågolycka 2006.
 
Meriter: Redan ett år efter sin skada, hade Christoffer lyckats över förväntan och tog sig upp på en fjärde plats i världsrankingen i sin klass S4 och tog fyra SM guld i frisim (50, 100, 200m) och fjäril (50m). Sammanlagt har han nu sju SM-guld och 16 svenska rekord. Christoffer deltog i Handikapp-OS i Peking 2008. Han blev sexa på 50 m frisim, fyra på 100 m frisim och fyra på 200 m frisim. Christoffer tränar för Åsundens Simsällskap, Mölndals allmänna simsällskap och även för landslaget.

Egen motivering och mål: medalj i EM och VM till hösten och medalj i Paralympics 2012.

Christoffer Lindhe kunde personligen inte motta stipendiet eftersom han just nu tävlar i EM i Rejkavik på Island. Stipendiet mottogs istället av Christoffers mamma, Regina Larsson. Bilder på Christoffer finns på http://www.christofferlindhe.se/.

 

Nicolina Pernheim – 30 000 kr

Nicolina Pernheim
(Högupplöst bild)

Nicolina, 17 år, från Västra Frölunda blind, och som tävlande i judo och dam goalball helt unik i Sverige.

Meriter: Sedan 2007 har Nicolina uppnått topplaceringar vid flera internationella tävlingar, Bland placeringarna kan nämnas en fjärde plats i senior EM 2007 och en femteplats i senior Paralympics i Peking samt EM-guld (senior) och guld i juniorklassen 2009. Nicolina har uppnått det hittills bästa resultatet för Sverige i ett EM i Judo för synskadade.
I Goalball blev Nicolina etta i SM både 2007 och 2008.

Egen motivering och mål: att kunna åka på internationella läger och tävlingar med andra synskadade och att kvala in till Paralympics i London 2012.

 

TIF:s hjältar, fotboll – 20 000 kr 

TIFs hjältar. Från vänster: Mikaela Wingqvist, Sandra Johansson och Tobbe Jensen.
(Högupplöst bild)

Trollhättans IF:s hjältar är ett fotbollslag som började spela tillsammans i april 2009.De såg att det fanns ett stort behov av handikappfotboll i Trollhättan och laget har vuxit från 12 spelare vid starten till dagens 35-40 spelare. Träningen är öppen för både män och kvinnor i alla åldrar.

Meriter: Trollhättans IF:s hjältar anser inte att det är resultaten som uppnåtts som är det intressanta. Det viktiga är att de har börjat med en fysisk aktivitet, att de börjar med sundare matvanor, att de fått bättre självförtroende, att de vet att de duger som de är, att genom regelbundna motionsvanor fått bättre hälsa samt att de fått en bättre koordinationsförmåga och balans.

Egen motivering och mål: att hitta vänner genom ett gemensamt intresse, vilket är en stor hälsovinst. Söka personer med funktionsnedsättning bland nya svenskar som de ser är väldigt isolerade.

Stipendiet mottogs av tre representanter för TIF:s hjältar, Mikaela Wingqvist, Sandra Johansson och Tobbe Jensen.

 

Peter Ojala – 20 000 kr

Peter Ojala
(Högupplöst bild)

Peter Ojala, 40 år, från Lilla Edet spelar och är tränare i rullstolsinnebandy, är föreläsare och är instruktör för Friskis och svettis.

Meriter: Peter spelar i IK-Drivringen som bland annat varit svenska mästare i rullstolsinnebandy. IK Drivringen var med i Sverigeserien under tre år och vann alla tre åren. Han vann även skytteligan under samma tid. Han spelar med och är tränare i Eskilstuna rullstolsinnebandylag och har blivit uttagen till landslaget. Peter har varit instruktör under tio år och är nu även gyminstruktör hos Friskis & Svettis. Varje år leder han ett läger för funktionshindrade i Mullsjö. Peter föreläser på skolor om sin funktionsnedsättning och sin positiva syn på saker idag. Han hjälper andra i liknande situationer att hitta möjligheter och ta upp deras egna intressen. Han är engagerad i Tjernobylbarngruppen och besökte för två år sedan barn med funktionsnedsättningar i Vitryssland, där de ska starta någon typ av gymverksamhet.

Egen motivering och mål: Peter tycker det är viktigt att kunna dela med sig av sin erfarenhet genom att vara ledare och att föreläsa. För honom är det värdefullt att få någon som helt tappat hoppet att se nya möjligheter och får honom att kämpa ännu mer för sin sak. Förutom att hjälpa andra drömmer han om att få komma till Paralympics som deltagare eller ledare.

 



Kontaktperson: Hans Aronsson (S), regionfullmäktiges ordförande, 0705-31 32 01. Lena Hult (S), ordförande i Kommittén för handikappfrågor, 0705-56 17 84.
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF