Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-07-02 15:20


Utfrågning under Almedalsveckan om regionernas framtid


Den 3 juni tog riksdagen beslutet att Västra Götalandsregionen och Region Skåne och får sitt regionala utvecklingsuppdrag permanent, från och med årsskiftet 2011. Men hur ser regionernas framtid i Sverige ut? Under politikerveckan i Almedalen blir det en utfrågning om detta.

Västra Götalandsregionen och Region Skåne har bjudit in kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (KD) och socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Sven-Erik Österberg för att få deras syn på den vidare utvecklingen.

– Det är glädjande att riksdagen tagit beslutet om permanentning, men det är också viktigt nu att processen med regionalisering kan fortsätta och här har både regeringen och socialdemokraterna ett ansvar, säger Gert-Inge Andersson (S), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen.

Fyra regioner från årsskiftet

Samtidigt som Västra Götalandsregionen och Region Skåne får sitt regionala utvecklingsuppdrag permanent den 1 januari 2011, bildas också motsvarande regioner i Halland och på Gotland.

– Vi har under våra snart tolv år som region visat att vi gör skillnad i människors vardag och vi bidrar till Västra Götalands tillväxt och utveckling. Men hur går det i resten av landet, när får andra landsdelar möjlighet att jobba med utveckling på samma villkor som vi? Det ska bli mycket spännande att höra debattörernas syn på detta, säger Gert-Inge Andersson.

Webbsändning

Mats Odell och Sven-Erik Österberg frågas ut av Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan på seneftermiddagen den 6 juli. Utfrågningen filmas och kommer att vara tillgänglig på webben.



Kontaktperson: För ytterligare information, kontakta Gert-Inge Andersson, 070-681 79 10,
Yngve Johansson, telefon 070-962 33 02 eller Kerstin Einarsson, 070-560 71 11.


Läs meddelandet som PDF