Arbetet med fem analyser som ska ge underlag för beslut om en eventuell framtida ny region är nu igång. Vid sitt möte på fredagen fick den gemensamma politiska styrgruppen för utredningen om regionbildning Värmland – Västra Götaland en lägesrapport.
– Vi kan konstatera att utredarna har kommit igång bra, men det återstår fortfarande många frågor att titta på, säger Ulric Andersson, landstingsstyrelsens ordförande i Värmland. Det är tjänstemän från Västra Götalandsregionen, Landstinget i Värmland och Region Värmland som arbetar med fyra av analyserna som berör områdena:
- Regionutveckling (här ingår områden som näringsliv, utbildning och kompetensförsörjning, turism, samverkan med Norge samt miljö och naturresurser)
- Hälso- och sjukvård (inklusive tandvård och folkhälsa)
- Trafikinfrastruktur och kollektivtrafik
- Kultur (de områden som ingår i regionernas ansvar).
- En femte analys görs av en extern utredare och ska belysa den nya regionens förutsättningar för långsiktig konkurrenskraft och utvecklingskraft i ett nationellt och globalt perspektiv.
– Det är viktigt att utredarna hela tiden har medborgarperspektiv för ögonen – blir en ny region bättre för dem? Och det är hela geografiska området som är grunden för analyserna, säger Johnny Nilsson, regionråd i Västra Götalandsregionen.
Demokratiskt perspektiv
– Utredningarna tillförs ett demokratiskt perspektiv i den politiska behandling som tar vid efter tjänstemannaprocessen, poängterar Ulric Andersson och nämner som exempel FN:s barnkonvention och jämställdhet.
Definierar strategiskt viktiga frågor
Utredningarna ska belysa förutsättningar och konsekvenser för en eventuell ny region, genom att så kallade SWOT-analyser görs, för starka och svaga sidor, hot och möjligheter.
– Faktaunderlag har vi sedan tidigare, för vardera länet. Nu gäller det att utifrån helheten se framåt och försöka ge svar på om dessa viktiga samhällsfrågor kan hanteras på ett sådant sätt att en ny region faktiskt kan ge ett mervärde för medborgarna, säger Tomas Riste, ordförande i Region Värmland.
Utredningarna befinner sig ännu i ett tidigt skede och det fanns därför inga konkreta resultat att avrapportera till styrgruppen. Däremot har grupperna redan nu identifierat flera gränsöverskridande frågor som måste hanteras i det fortsatta arbetet. Det gäller till exempel miljö och klimatfrågorna, folkhälsa och livskvalitet samt forskning.
Beslut efter nästa val
De utredningar som nu inletts ska överlämnas till den politiska styrgruppen senast 1 april 2010. Ett politiskt beslut i Västra Götaland respektive Värmland kommer först efter nästa val, när de nya fullmäktigeförsamlingarna utsetts. En eventuell ansökan om ny regionbildning ska sedan behandlas av regering och riksdag och en ny region kan bli verklighet tidigast 1 november 2014.
Kontaktpersoner
Johnny Nilsson
regionråd
Västra Götalandsregionen
telefon 070-828 17 25
Ulric Andersson
landstingsstyrelsens ordförande
Landstinget i Värmland
telefon 070-662 23 07
Tomas Riste
regionstyrelsens ordförande
Region Värmland
telefon 070-618 77 70
Bakgrund
Landstinget i Värmland ansökte hösten 2008 hos regeringen om att bilda en ny regionkommun bestående av Värmland och Västra Götaland.
Landstingsfullmäktige och Region Värmlands fullmäktige har gett sina styrelser i uppdrag att gemensamt inleda kontakter och förhandlingar med Västra Götalandsregionen. Västra Götalandsregionens fullmäktige har beslutat att utreda en regionbildning Värmland – Västra Götaland.
Enligt beslutet bör ett första steg vara att beskriva konsekvenser och förutsättningar för en ny regionbildning, i en gemensam process med Värmland. Det är detta arbete som nu har inletts, i och med att den gemensamma politiska styrgruppen antog utredningsplanen vid sitt sammanträde den 28 september. |