Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-08-26 09:00


Från hälso- och sjukvårdsavdelningen

Välj rehabilitering inom Vårdval Rehab


Den 1 september införs det andra vårdvalet i Västra Götalandsregionen – Vårdval Rehab. Det innebär att den som behöver rehabilitering i form av arbetsterapi och fysioterapi/sjukgymnastik, själv kan välja vilken rehabenhet hen vill gå till. Man behöver ingen remiss och man ska erbjudas tid för bedömning inom sju dagar.

Rehabenheter som ingår i Vårdval Rehab ska erbjuda arbetsterapi och fysioterapi/sjukgymnastik. De ska uppfylla Västra Götalandsregionens krav på bland annat kompetens, bemanning, tillgänglighet och lokaler.

Ett 80-tal rehabenheter har blivit godkända av regionstyrelsen och kommer att starta sin rehabverksamhet mellan 1 september och årsskiftet. På alla rehabenheter finns arbetsterapeuter och fysioterapeuter/sjukgymnaster. Vissa rehabenheter kommer att erbjuda särskild teamrehabilitering för personer med neurologiska sjukdomar. I dessa team ingår arbetsterapeut, fysioterapeut/sjukgymnast och logoped.

Rehabenheterna ska ta emot personer i alla åldrar som har olika diagnoser och funktionsnedsättningar, som inte kräver sjukhusvård. Det kan till exempel vara ryggvärk, ledvärk, psykisk ohälsa och neurologiska sjukdomar. Till rehabenheten kan man vända sig om man har behov av hjälpmedel.

Så gör man sitt vårdval

Från den 1 september kan den som behöver rehabilitering välja att gå till någon av de rehabenheter som ingår i Vårdval Rehab. Man gör sitt vårdval genom att kontakta den rehabenhet man vill gå till och behöver inte gå via en läkare och ingen remiss krävs.

1177.se Vårdguiden hittar man alla rehabenheter som finns i Västra Götaland och man kan läsa mer om vad varje enhet erbjuder och hur man kommer i kontakt med dem.
Informationen om Vårdval Rehab och vilka enheter som finns kan man också få på sin vårdcentral och på sjukhusen.

Hitta den närmaste rehabenheten på kartan

Via kartfunktionen som finns på http://rehab.vgregion.se kan man se vilken rehabenhet som ligger närmast en angiven adress – nära bostad, vårdcentralen, arbetet eller en annan valfri adress.

Om rehabenheterna

Rehabenheterna ska erbjuda kontakt via telefon samma dag som man söker och erbjuda tid för bedömning inom sju dagar. Tidsbokningen sker genom telefon, webb eller besök på mottagningen.
Patientavgiften för ett besök på en rehabenhet är 80 kr och ingår i högkostnadsskyddet. Om man av medicinska skäl inte kan ta sig till rehabenheten kan enstaka hembesök erbjudas.

Information om Vårdval Rehab

För mer information om Vårdval Rehab, bland annat om bakgrunden till införandet och politiska beslut, se Vårdval Rehabs hemsida: www.vgregion.se/vardvalrehab.
Där finns även länk till kartfunktionen, en lista med kontaktuppgifter till de rehabenheter som blivit godkända och en informationsfolder om Vårdval Rehab.

Sjukgymnastik utanför Vårdval Rehab

Utöver utbudet inom Vårdval Rehab finns precis som tidigare privata sjukgymnaster som har avtal med Västra Götalandsregionen, och som man som invånare kan vända sig till vid behov av sjukgymnastik. Även dessa finns att hitta på 1177.se Vårdguiden. 



Kontaktperson: Tomas Andersson, e-post: tomas.p.andersson@vgregion.se, mobil: 076-829 53 02


Läs meddelandet som PDF