Pressmeddelande
Från Kommittén för rättighetsfrågors kansli
2011-07-08 18:30


Västra Götalandsregionen är först i landet med en unik satsning för förverkligandet av mänskliga rättigheter


- Satsningen med bildandet av kommittén för rättighetsfrågor i Västra Götalandsregionen är unik i Sverige säger före detta folkpartiledaren Bengt Westerberg, som deltog i Västra Götalandsregionens paneldebatt i Almedalen.

Västra Götalandsregionen vill förtydliga det ansvar man har för att skydda, tillgodose och främja invånarnas mänskliga rättigheter. Panelen var överens om att kunskap är en nyckelfråga för ett systematiskt arbete kring mänskliga rättigheter.

- Kunskap är grunden för vårt arbete sa Kristina Grapenholm, vice ordförande i kommittén för rättighetsfrågor, Västra Götalandsregionen. Det är viktigt att vi får bort perspektivträngseln och att vi istället utvecklar en konstruktiv dialog kring de här frågorna.

Sören Kviberg, ledamot i regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen, menade att med den nya kommittén ges rättighetsfrågorna en större plats i Västra Götalandsregionen och att detta möjliggör en förbättrad uppföljning.

I debatten deltog också Lars Stjernkvist, tidigare ledamot i Delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige. Han menade att bildandet av en kommitté för rättighetsfrågor inte får innebära att övrig verksamhet inom organisationen frånsäger sig sitt ansvar för rättighetsperspektivet.

Bengt Westerberg, som också har varit ledamot i Delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige, betonade bland annat vikten av att mänskliga rättigheter och kopplingen till undertecknade konventioner bör bli tydligare i den svenska lagstiftningen på alla politikområden.

Maria Johansson, förbundsordförande i DHR, poängterade att ett samlat rättighetsperspektiv gagnar alla de olika diskrimineringsgrunderna. Det handlar om att se individen som helhet och alla människors lika värde.

Panelen diskuterade också själva begreppet mänskliga rättigheter, där Percy Bratt, styrelseordförande i Civil Rights Defenders, ansåg att det är viktigt att ha en grundlig idédebatt kring vilka föreställningar som ligger bakom tillämpningen av begreppet.

Moderatorn Lina Gidlund, verksamhetsansvarig på Diskrimineringsbyrån Uppsala, avrundade den välbesökta debatten med att betona vikten av att både arbeta för allas rättigheter genom att säkerställa generella system, men att också ta hänsyn till individuella behov.

Lina Gidlund och övriga medverkande var överens om att det är mycket positivt att Västra Götalandsregionen har gjort denna satsning och att man ser fram emot att följa kommittén för rättighetsfrågors fortsatta arbete.

------
Debatten videofilmades och kommer att läggas ut på www.vgregion.se/almedalen och på www.vgregion.se/rattighet-kansli



Kontaktperson: Annika Ottosson, enhetschef för kommittén för rättighetsfrågors kansli, Västra Götalandsregionen, tfn 031-63 09 25
Kristina Grapenholm, vice ordförande kommittén för rättighetsfrågor, tfn 0733-38 46 34


Läs meddelandet som PDF