Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-06-10 13:00


Västra Götalandsregionen får bidrag ur Kömiljarden


Med ett långsiktigt arbete både bakom och framför sig kommer Västra Götalandsregionen få åtskilliga extramiljoner när den så kallade Kömiljarden börjar delas ut nästa år.

Fördelning av Kömiljarden

På onsdagen presenterade Anders Knape, ordförande SKL, samt socialminister Göran Hägglund halvtidsresultatet i Kömiljarden.

SKL och regeringen har i överenskommelsen Kömiljarden enats om en konstruktion där en miljard kronor per år under tre år ska delas ut till landsting och regioner som lyckas väl i att ge sina patienter vård i tid samt korta vårdköerna.

2010 ska 1 miljard kronor delas ut till dem som uppfyller kraven. Om alla landsting och regioner når de uppställda målen i den avgörande mätningen 30 november får Västra Götalandsregionen ungefär 160 miljoner kronor i början av 2010.

Satsningen är resultatbaserad och pengarna delas ut i efterhand. För att få del av pengarna ska man ha tagit fram en plan som beskriver hur man faktiskt kortar köerna. Dessutom måste minst 90 procent av vårdenheterna rapportera in aktuell köstatistik till SKL.
Läs mer om Kömiljarden och vårdgarantin i pressmeddelandet på skl.se

Målrelaterad ersättning

I Västra Götalandsregionen finns ett regionalt omhändertagande av Kömiljarden. Via den så kallade målrelaterade ersättningen får verksamheter som jobbat framgångsrikt med att klara vårdgarantin en bonus, ett slags förskott, av de statliga pengarna.

Enligt Elisabeth Malmborg, chef för Vårdslussen inom Västra Götalandsregionen, har organisationen nått en viss stabilitet i god tillgänglighet tack vare ett långsiktigt arbete med olika insatser och åtgärder.
Andelen patienter som väntat 90 dagar eller längre för ett första besök eller behandling uppgår till 11 respektive 15 procent, vilket är samma nivå som i januari.
Detta att jämföra med rikssnittet, som den 31 mars låg på 19 procent både för besök och behandling.

De verktyg som använts för att minska köerna i Västra Götalandsregionen är bland annat den ovan nämnda målrelaterade ersättningen. Men också kvalitetssäkrad och regelbunden uppföljning samt en översyn av ledtider/väntelistor – samt att extra mottagningar, fler operationer och fler läkare knutits till områden som haft sämst tillgänglighet.
Framförallt finns tillgänglighetsfrågorna på samtliga ledningsgruppers agenda, enligt Malmborg.

För vissa områden med tillgänglighetsproblem, som till exempel obesitas (övervikt) och hörselrehabilite¬ring, har man under våren börjat ta fram regiongemensamma indikationer* för när vård ska ges, samt hitta bättre samverkan mellan vårdgivare inom organisationen – liksom tillfört mer resurser.

- Vårt mål är att vi ska klara vårdgarantin fullt ut i Västra Götalandsregionen, säger Jonas Andersson (FP), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, och poängterar att Västra Götalandsregionen satt upp tuffare krav än regeringen när det gäller att premiera måluppfyllelse för god tillgänglighet:
- Vi fullföljer det bidrag som staten delar ut genom den målrelaterade ersättningen vi har här. Då gäller det att vårdenheterna har noll patienter i kö – både i förhållande till den statliga vårdgarantin, men också för köerna till så kallat patientvald väntan.**

För mer information
http://www.vantetider.se
http://1177.se/vgregion/vardagaranti
http://www.vgregion.se/vantetidsuppfoljning

* Att en behandling ska utföras enhetligt i Västra Götalandsregionen, och helst även i landet.
** Patienter som valt att avstå vårdgarantin, t ex hellre valt att vänta längre till förmån för möjligheten att få vård på närmare håll.



Kontaktperson: Jonas Andersson (FP), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53
Gunnar Numeus, utvecklingsledare på hälso- och sjukvårdsavdelningen, 0702-53 06 26, tillgänglighets- och vårdgarantifrågor Elisabeth Malmborg, chef Vårdslussen, 0705-27 29 62


Läs meddelandet som PDF