Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-12-18 11:45


Västra Götalandsregionen får del av Kömiljarden


Västra Götalandsregionen får ta del av regeringens Kömiljard för att korta kö- och väntetiderna i vården. Det visar den fördelning av regeringens extrapengar till regioner och landsting som presenterades av socialminister Göran Hägglund och SKL:s ordförande Anders Knape vid en presskonferens under fredagen.

– Genom långsiktighet, målmedvetenhet och extrainsatser har vi kortat köerna till vården i Västra Götaland och får därmed del av Kömiljarden, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist.

Kömiljarden är en konstruktion för ersättning till regioner och landsting som SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, och regeringen enats om. Under tre år ska en miljard kronor delas ut till de regioner och landsting som lyckas väl i att ge sina patienter vård i tid samt korta vårdköerna.

Enligt förmiddagens presskonferens kommer Västra Götalandsregionen få drygt 174 miljoner från Kömiljarden.

För att få del av Kömiljarden måste minst 80 procent av patienterna ha fått träffa en specialist eller inleda behandling inom vårdgarantins 90 dagar. De landsting som uppnår 80 procent får dela på 900 miljoner kronor. Dessutom de som uppnår 90 procent dela på ytterligare 100 miljoner kronor. Genomsnittet för landet är att alla landsting klarar den nedre gränsen och att nästan alla, 17 av 21 landsting, uppnår den övre.

Regionen uppnår målen i över 90 procent av fallen

För Västra Götalandsregionens del är resultaten både för att träffa en specialist och få behandling mycket goda. I båda fallen ligger resultatet över regeringens högsta mål om att klara vårdgarantin i 90 procent fallen. I Västra Götaland har 90,3 procent av patienterna fått träffa en specialist och 92,7 procent har fått påbörja behandling inom 90 dagar.

– Att vi presterat bättre än den övre gränsen för ersättningen genom att vårdgarantin uppfyllts för mer än 90 procent av patienterna är extra glädjande men vi vill inte slå oss till ro med resultatet. Vårt mål är att klara vårdgarantin fullt och att inga patienter ska behöva vänta längre än de 90 dagarna, säger Lars-Olof Rönnqvist.

Målrelaterad ersättning

För att uppnå målen och minska köerna i Västra Götaland har regionen arbetat med den så kallade målrelaterade ersättningen. Via ersättningen kan de verksamheter som arbetat framgångsrikt och uppnått målen få en bonus. Genom extra satsningar har utbetalningarna redan startat och under 2009 har regionen hittills betalt ut 67 miljoner kronor i bonus till verksamheterna.

– Politikernas uppdrag har varit mycket tydligt. Genom den målrelaterade ersättningen vill regionen belöna de verksamheter som gör goda resultat och minskar köer och väntetider, säger Elisabet Malmborg, chef för Vårdslussen inom Västra Götalandsregionen.

Arbetet att minska väntetiderna är till stora delar långsiktigt genom att man bland annat infört nya arbetsrutiner och effektiviserat vårdproduktionen samt arbetat med olika tidbokningsprojekt. Men för att minska köerna har Västra Götalandregionen under 2009 också köpt vård av externa sjukvårdsleverantörer i 7700 fall.

Kraven för Kömiljarden skärps

Kömiljard-satsningen fortsätter under 2010 men kommer att förändras. Grundkonstruktionen är densamma men satsningen stramas åt så att både ordinarie köer och köer för så kallat frivilligt väntande räknas in i statistiken. Dessutom skärps inrapporteringsgraden på statistiken från 90 till 95 procent och kömiljarden ska framöver gälla alla diagnoser. Regeringen har även lagt en proposition om att göra vårdgarantin till lag. Den nya lagen träder i kraft den 1 juli 2010.

 

-----------------

Läs mer om Kömiljarden och landstingens resultat på SKL.se 



Kontaktperson: Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44.
Gunnar Numeus, utvecklingsledare på hälso- och sjukvårdsavdelningen, 0702-53 06 26, tillgänglighets- och vårdgarantifrågor. Elisabeth Malmborg, chef Vårdslussen, 0705-27 29 62


Läs meddelandet som PDF