Västra Götalandsregionens personalutskott, PU, beslutade idag om att fortsätta det framgångsrika arbetet med utbildningsprogrammet PLUS, ett introduktionsprogram i Svensk hälso- och sjukvård. Sen starten 2013 har 115 utländska läkare genomgått programmet och i september startade ytterligare 32 läkare sin utbildning. Programmet är unikt i sitt slag i Sverige.
Bakgrunden till den 1,5 åriga utbildningen är att allt fler utlandsutbildade läkare söker sig till Sverige. Från Västra Götalandsregionens sida såg man tidigt ett behov i att i att utbilda de utländska läkarna när det gäller arbetssätt och kultur inom svensk sjukvård, till exempel synen på patienterna och läkemedelsförskrivning. Man har också språkundervisning med i programmet.
- Från arbetsgivaren vill vi med dagens beslut ge bra villkor och förutsättningar för att kunna ge en god och säker vård. Vi också fått ett enormt gensvar, både från läkarna själva men också från de sjukhus och vårdcentraler där läkarna är anställda. På ett socialt plan ger också PLUS- programmet ett bra nätverk och bidrar till trivsel och gott arbetsklimat, säger Gunilla Levén (M) ordförande i personalutskottet, PU.
Svensk vård behöver fram till 2020 rekrytera 12.000 läkare. För Västra Götalandsregionen är PLUS en del i att vara en attraktiv arbetsgivare och där har programmet varit mycket framgångsrikt
- Programmet har utgått ifrån att man har varit kompetent i sin yrkesroll som läkare men att man får en introduktion i hur svensk sjukvård fungerar. Det vi ger är handledning, feedback och utbildning i vår patientcentrerade vård, men alla som går här är duktiga läkare i botten, säger Marina Olsson, personaldirektör.
Sen tidigare bedriver Västra Götalandsregionen även ett projekt med språkundervisning för syriska läkare på flyktingförläggningar i Västra Götaland. Det finns också en koordinator på plats för att kunna lotsa alla utländska läkare in till jobb i sjukvården.