Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-11-25 16:10


Västra Götalandsregionens jämställdhetspris 2014


Ungdomsmottagningarna i Fyrbodal och Hälso- och sjukvårdskansliet i Uddevalla får tillsammans Västra Götalandsregionens jämställdhetspris 2014. Enligt juryns motivering delas priset ut för att verksamheterna på ett föredömligt sätt har arbetat för jämställda ungdomsmottagningar i Fyrbodal. Priset delades ut i samband med regionfullmäktiges sammanträde i Vänersborg på tisdagen.

Mottagare av Västra Götalandsregionens jämställdhetspris 2014 från vänster:
Jörgen Hansson, Caroline Oskarsson, Birgitta Winghav, Maria Gjertsen. Högupplöst bild.

Under flera år har verksamheterna genomfört en rad insatser som bidrar till ungdomsmottagningar som är till för alla unga – oavsett könsidentitet. Genom att lyssna till ungdomarnas egna behov, förklaringar och önskemål har personalen på de 15 ungdomsmottagningarna i Fyrbodal tillsammans med Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli i Uddevalla samverkat för att utveckla sin kunskap och sina arbetssätt, för att ungdomsmottagningen ska bli mer jämställd.

Jämställdhetspriset på 25 000 kronor delades ut av personalutskottets ordförande Gunilla Leven (M) och mottogs för ungdomsmottagningarna av Birgitta Winghav och Maria Gjertsen och för Hälso- och sjukvårdskansliet i Uddevalla av Caroline Oskarsson och Jörgen Hansson.

Västra Götalandsregionens jämställdhetspris delas ut årligen för att stimulera medarbetare i Västra Götalandsregionen till kreativitet och initiativ för ökad jämställdhet. Västra Götalandsregionens personalutskott vill med priset på 25 000 kronor lyfta fram någon eller några anställda som gjort en särskild insats inom området jämställdhet. Syftet med priset är att uppmärksamma och sprida initiativ som bidrar till att Västra Götalandsregionens arbetsplatser blir mer jämställda.

Juryns motivering 2014

”Ungdomsmottagningarna i Fyrbodal och Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli i Uddevalla har på ett föredömligt sätt samverkat för att utveckla sin kunskap och sina arbetssätt, för en jämställd ungdomsmottagning.  Genom att lyssna till ungdomarnas behov, egna förklaringar och önskemål har personalen på ungdomsmottagningarna i Fyrbodal tillsammans med Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli i Uddevalla identifierat och under flera år genomfört en rad insatser som bidrar till ungdomsmottagningar är till för alla unga – oavsett könsidentitet.

Beslutande jury: Gunilla Levén (M) ordförande i personalutskottet, Karin Engdahl (S) vice ordförande i personalutskottet, regiondirektör Ann-Sofie Lodin och tillförordnad personaldirektör Marina Olsson.

Tidigare pristagare

Västra Götalandsregionens jämställdhetspris har delats ut sedan 2001. Syftet är att stimulera medarbetare i Västra Götalandsregionen till kreativitet och initiativ för ökad jämställdhet. De tidigare pristagarna är:

  • 2001: Ambulansstationen på NÄL
  • 2002: Kungälvs sjukhus och Sahlgrenska Universitetssjukhuset
  • 2003: Skaraborgs sjukhus
  • 2004: Västsvenska Teater och Dans AB
  • 2005: Sahlgrenska Universitetssjukhuset Område Mölndal
  • 2006: Ambulansenheten vid Område Mölndal/SU
  • 2007: Västfastigheter och Nina Hautanen, Borås
  • 2008: Marianne Hall-Angerås, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
  • 2009: Milijana Lundberg, handikappförvaltningen Borås.
  • 2010: Avdelningen 244 på Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Mölndal
  • 2011: Regionteater Väst
  • 2012: Torslanda barnavårdscentral
  • 2013: Elisabet Lönnermark, Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra

Prismottagarna från vänster Birgitta Winghav, Maria Gjertsen, Jörgen Hansson och Caroline Oskarsson. Högupplöst bild



Kontaktperson: Gunilla Levén 0703-05 32 02


Läs meddelandet som PDF