Pressmeddelande
Från Koncernkontoret
2015-09-24 12:00


Västra Götalandsregionen storsatsar för bättre cancervård


Västra Götalandsregionen (VGR) ska som första region i landet inrätta ett samordnat och heltäckande digitalt verksamhetsstöd för sin patologiverksamhet. Syftet är att digitalisera och effektivisera diagnostik av cancersjukdomar, kvalitetssäkra analyser och att väsentligt förkorta väntetider – från remiss till svar.

Satsningen går ut på att digitalisera hela patologiprocessen och leverera en samordnad lösning som kallas Patos. Avtalet med IT-leverantören Tieto Enator sträcker sig över 10 år med ett värde på 431 miljoner kronor. Det finns även en option för VGR att förlänga samarbetet med ytterligare 10 år.

 - Vi genomför ett paradigmskifte inom den kliniska patologin i regionen. Ingen patologiverksamhet har tidigare samordnat digitalisering av hela produktionsprocessen med själva diagnostiken. Vi ser en mycket stor kvalitetsförbättring för våra patienter som slipper vänta längre än absolut nödvändigt på sitt provsvar, säger Mikael Wintell, verksamhetsutvecklare inom VGRs hälso– och sjukvårdsavdelning.

 Regeringen beslutade nyligen om att cancervården i Sverige ska effektiviseras och väntetiderna kortas. För närvarande är väntetiden från remiss till behandlingsstart i snitt över en månad, bland annat på grund av den tid det tar att få ett vävnadsprov analyserat. Resultatet vägleder uppföljning och efterbehandling och ger en uppfattning om patientens prognos. Genom att digitalisera vårdprocessen kan patienterna få svar snabbare och möjliga åtgärder sättas in i ett tidigare skede.

 - Detta är nyckeln till en effektivare cancerdiagnostik. Ett korrekt, precist och snabbt provsvar skapar förutsättningar för att ytterligare effektivisera cancerbehandlingen, säger Lars Lundgren, verksamhetschef vid avdelningen för klinisk patologi och cytologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Implementeringen av Patos kommer att påbörjas under 2015.

 Samtliga av landstingets patologilaboratorier – Sahlgrenska Universitetssjukhuset, NU-sjukvården och Södra Älvsborgs sjukhus – kommer att få del av den nya processutvecklingen och teknologin.

 - Att få remisser digitalt gör att vi redan vid utfärdandet av en remiss kan processtyra våra verksamheter utifrån den förväntade diagnostik som klinikerna efterfrågar. Idag sker detta först när vävnadsproverna fysiskt inkommer med tillhörande pappersremiss, säger Eva Johansson, verksamhetschef för Laboratoriemedicin och Radiologi Södra Älvsborgs Sjukhus.

- Digitaliseringen av patologilaboratorierna skapar en bättre och tryggare service för patienterna. Västra Götalandsregionen ligger i framkant och vi tror att fler sjukvårdshuvudmän kommer att följa efter, säger Kenth Olofsson, verksamhetschef för patologiverksamheten inom NU-sjukvården.

 

Västra Götalandsregionen ansvarar för att regionens 1.6 miljoner invånare kan få den hälso- och sjukvård de behöver och att det finns ett utbud som möter deras behov. Landstinget har omkring 48 000 medarbetare och omsätter över 55 miljarder kronor per år, varav hälso- och sjukvård står för cirka 90 procent.

 Mer information finns att läsa på: www.vgregion.se



Kontaktperson: Lars Lundgren, verksamhetschef vid avdelningen för Klinisk Patologi & Cytologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset 0700/82 31 65
Mikael Wintell, verksamhetsutvecklare Västra Götalandsregionen. 073/625 45 31


Läs meddelandet som PDF