Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-06-05 16:00


Västra Götalandsregionen vill säkra framtidens behov av läkare


Vid fredagens sammanträde beslutade personalutskottet om ett antal förslag för att säkra framtida behov av läkare i Västra Götalandsregionen. Förslagen innebär en tydligare struktur för utbildningsfrågorna. 

För AT innebär förslagen att utbildningsplatserna ökar från 182 till 200 fram till hösten 2010. Att öka antalet AT-tjänster till en nivå som svarar mot Västra Götalandsregionens långsiktiga behov av läkare är sedan tidigare beslutat av regionfullmäktige. Hälso- och sjukvårdsförvaltningarna får i uppdrag att beskriva konsekvenserna om AT-tjänstgöringen förkortas från 21 till 18 månader, i enlighet med Socialstyrelsens förordning. På försök under 2009-2010 ska dessutom legitimerade AT-läkare erbjudas ytterligare tre till sex månaders anställning inom en bristspecialitet.

– Syftet med att erbjuda ytterligare anställning är att intressera AT-läkare att välja sin specialisttjänstgöring där det finns extra stora behov. I nuläget är det främst allmänmedicin och psykiatri men också akutsjukvård, habilitering och vissa specialiteter inom cancersjukvården kan bli aktuella, säger Karin Engdahl, personalutskottets ordförande.


För ST-tjänstgöringen är målet att ha en balans mellan verksamhetens framtida behov och den enskilda läkarens önskade inriktning. I förslaget ingår också att hälso- och sjukvårdsförvaltningarna årligen ska redovisa den rådande ST-situationen till regionstyrelsens utskott som gör en samlad bedömning.

– Omfattning, inriktning och utbildningskapacitet är en prioriterad fråga för förvaltningarnas ledningsgrupper. Om en verksamhet har möjlighet att utbilda fler specialister än vad som täcker det egna behovet och andra färre än det egna behovet är det en fråga om att samordna detta för att bättre utnyttja regionens samlade resurser, säger Karin Engdahl.

För att anpassa utbildning av AT- och ST-läkare till reglerna för VG Primärvård ska en särskild studierektorsfunktion skapas. Studierektorsfunktionen ska möjliggöra lika villkor och krav för offentliga som privata vårdgivare att tillhandahålla utbildningsplatser. Regionstyrelsen kommer att utarbeta organisation och uppdrag för studierektorsfunktionen och fastställa dess organisatoriska tillhörighet.

Läkarföreningarna Göteborg, Nordvästra Götaland, Skaraborg och Södra Älvsborg ställer sig bakom förslaget.



Kontaktperson: Karin Engdahl, ordförande i personalutskottet, tfn: 0709-10 29 07


Läs meddelandet som PDF