Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-03-04 14:55


Beslut i ekonomiutskottet den 4 mars

Västra Götalandsregionen vill stimulera arbetsmarknaden inom byggsektorn med 200 miljoner.


Västra Götalandsregionens politiker vill dämpa effekterna av lågkonjunkturen inom byggsektorn. Därför beslutade ekonomiutskottet vid onsdagens sammanträde i ett förslag till regionstyrelsen att underhållsarbeten och investeringar för 200 miljoner kronor ska genomföras under 2009.

Beslutet som är ett förslag till regionstyrelsen innebär att planerat underhåll och investeringar kan genomföras tidigare än planerat. Generellt anses arbetsmarknadsåtgärder inom byggsektorn innebära att det i en lågkonjunktur skapas förhållandevis många arbetstillfällen.

Diskussionen om hur Västra Götalandsregionen kan hjälpa till att dämpa lågkonjunkturens effekter på arbetsmarknaden påbörjades hösten 2008. En inventering som Västfastigheter gjort visar att flera åtgärder kan genomföras under 2009. Nu återstår samtal om prioriteringarna med de berörda förvaltningarna. Den beräknade kostnaden för 2009 blir 200 miljoner kronor.

Västfastigheters inventering visar också att ännu fler åtgärder kan tidigareläggas men tidigast 2010 eftersom planeringstiden är längre för dessa projekt.

Förutom fler arbeten skulle ett tidigare genomförande av underhåll och investeringar innebära att Västra Götalandsregionens kostnader blir lägre i och med att kostnaderna för byggprojekt blir lägre i en lågkonjunktur.

De tidigarelagda investeringarna och underhållsarbetet kommer att finansieras med Västra Götalandsregionens egna ekonomiska resurser. I och med förslaget utökas Västra Götalandsregionens investeringar under 2009 med 130 miljoner till knappt 2,3 miljarder kronor. 

10 miljoner till energi- och miljösatsningar vid Kärnsjukhuset i Skövde

9,8 miljoner kronor ska 2009 satsas på olika energibesparande åtgärder vid Kärnsjukhuset i Skövde. Det beslutade Västra Götalandsregionens ekonomiutskott på onsdagen.

Satsningen innebär bland annat investeringar i effektivare el- och värmeanläggningar och beräknas sänka driftskostnaderna med 2 miljoner kronor per år. Energibesparingen på sammanlagt 3850 megawattimmar för el- och värmeförbrukningen ger, förutom sänkta kostnader, även positiva miljöeffekter.

Användningen av personbilar undersöks

Hur används Västra Götalandsregionens 1300 personbilar? Det vill regionstyrelsen utreda. Ekonomiutskottet ska därför, i en intern utredning, ta reda på hur Västra Götalandsregionens personbilar används och vilka behov det finns av persontransporter i tjänsten. Dessutom ska undersökningen ge förslag på hur bilarna kan användas med mesta möjliga användarvänlighet och kostnadseffektivitet.   

Undersökningen omfattar inte förmånsbilar.

 

 

Om ekonomiutskottet:

Ekonomiutskottet är ett utskott till regionstyrelsen. Utskottets uppgift är bevaka, bereda, utreda och lämna förslag kring frågor som på olika sätt berör det ekonomiska området. Utskottets ledamöter har även en ordinarie plats som ledamöter i regionstyrelsen.

Om Västfastigheter:

Västfastigheter är Västra Götalandsregionens fastighetsförvaltning och lokalförsörjare och en av Västsveriges största fastighetsförvaltare.

Västfatigheter förser regionens verksamheter med lokaler, både i egna fastigheter och genom inhyrningar. Västfastigheter äger och förvaltar bland annat sjukhus, vårdcentraler, naturbruksgymnasier och folkhögskolor.



Kontaktperson: Johnny Nilsson, ekonomiutskottets ordförande, 0708-28 17 25.
Mats Friberg, ekonomidirektör, 0709-50 41 31 Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF