Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-04-12 15:45


Västra Götalandsregionens miljöstipendiater 2011 utsedda


En person och två grupper. De är mottagare av Västra Götalandsregionens interna miljöstipendium 2011. Stipendierna på sammanlagt 40 000 kronor delades ut av regionfullmäktiges ordförande Kjell Nordström (S) och miljönämndens ordförande Sören Kviberg (V) under fullmäktiges sammanträde i Vänersborg på tisdagen. Stipendiaterna belönas för särskilda insatser inom regionens interna miljöarbete.
Stipendierna ska användas för att ytterligare utveckla miljöarbetet inom Västra Götalandsregionen.
Det som främst kännetecknar årets vinnare är att miljöinsatserna är en tydlig del i ett helhetstänkande för verksamheternas utveckling.

Västra Götalandsregionens första hållbarhetsredovisning

 

Mikael Süld, miljöchef på Södra Älvsborgs Sjukhus.

Mikael Süld, miljöchef på Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS), belönas med ett stipendium på 20 000 kronor för sitt arbete med att påbörja och genomföra Västra Götalandsregionens första hållbarhetsredovisning. I den redovisas SÄS arbete ur ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv.
Dessutom har han drivit arbetet för att stödja framtagandet av ett miljöledningssystem enligt ISO 14001 för hela sjukhuset. Det arbetet har gagnat andra miljösamordnare inom regionens verksamheter, inte minst på grund av Mikael Sülds medverkan i miljösekretariatets centrala samordningsgrupp för miljöledning.

Motivering
Mikael Süld, miljöchef Södra Älvsborgs Sjukhus har initierat och genomfört Västra Götalandsregionens allra första hållbarhetsredovisning. För detta belönas han med ett stipendium på 20 000 kronor.


Minskad miljöpåverkan och gemenskap

Andra stipendiet delas ut till miljögruppen vid Skaraborgs sjukhus (SkaS). Gruppen består av sex till tio omsorgstagare med arbetshandikapp och två arbetsledare. Miljögruppen utför ett dagligt arbete med avfallshantering på Kärnsjukhuset i Skövde, samt i primär- och tandvården i närområdet.
Miljögruppen har arbetat med att minska vårdverksamheternas miljöpåverkan från avfall under 15 års tid.

Bilden från vänster: Anders Gunnarsson, Henrik Persson, Lars Widerström och Mikael Timén.

Motivering
Miljögruppen vid Skaraborgs sjukhus har bidragit till att minska SkaS och närliggande vårdverksamheters miljöpåverkan och kostnader för avfall och samtidigt blivit en viktig social funktion. För detta belönas den med ett stipendium på 10 000 kronor.

 

Skola med tanke på miljön

Det tredje och sista stipendiet delas ut till miljögruppen på Naturbruksgymnasiet Strömma som arbetar aktivt för att skolan ska bli helt fossilfri år 2015. Dessutom genomför gruppen många miljöaktiviteter och projekt vilket har gjort att både lärare och elever på skolan genomsyras av ett miljöengagemang. Detta har gjort att 87 procent av eleverna på Strömma tycker att skolan värnar om miljön.

 

Bilden från vänster: Peter Gustavsson, Ove Edvardsson, Stefan Millemann, Anders Peterson, Ann-Sofie Brackman, Eskil Åkesson.

Motivering
Miljögruppen vid Naturbruksgymnasiet Strömma har varit särskilt drivande med att göra skolan fossilfri. Miljögruppen belönas med ett stipendium på 10 000 kronor.

 

Fotograf: Jonathan Neselrot

Fakta
Västra Götalandsregionens interna miljöstipendium ska enligt stadgarna från 2007 premiera anställda eller verksamheter som har gjort speciella insatser inom organisationens eget miljöarbete.

Miljöinsatser som innehåller nytänkande och kreativa lösningar ska uppmärksammas, liksom insatser som särskilt har inspirerat och uppmuntrat andra till att agera mer miljöeffektivt eller främjar en effektivare resursanvändning och framsynta kretsloppslösningar.

Stipendiet delas inte ut för uppgifter som bedöms ingå i det som förväntas i det ordinarie löpande miljöarbetet. Åtgärder av engångskaraktär ska ha fått stor genomslagskraft.

Utdelningen av stipendiemedlen - som maximalt är 50 000 per år - ska stå i proportion till insatsens omfattning och kvalitet. Stipendiet ska användas för att ytterligare utveckla kompetensen och miljöarbetet inom verksamheten.




Kontaktperson: Miljönämndens ordförande, Sören Kviberg (V) 0703-08 33 50 eller pressekreterare Niclas Samsioe 0706-98 06 35


Läs meddelandet som PDF