Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-07-02 16:30


Västsvenska Arenan i Almedalen

Västsverige och El Sistema inspirerar i Almedalen


Inspiration var ordet för dagen när den Västsvenska Arenan presenterade sig i Almedalen. Tillsammans med barnen i orkestern El Sistema sparkade man igång en fartfylld vecka.

Den Västsvenska Arenan är i Almedalen för att presentera regionala lösningar på nationella utmaningar – att inspirera andra genom goda exempel, men också för att låta sig inspireras. Barnen i kör- och orkesterskolan El Sistema är goda exempel på hur människor kan göra just detta.

Genom gemenskap och musik lyckas barn, ungdomar och vuxna göra El Sistema till något mer än bara en orkester.

 - El Sistema är ett sätt att ta ställning i samhället, en idé om tillgänglighet till allt för alla och ett arbete som handlar om tillit på alla fronter, säger Malin Aghed, processledare för El Sistema Göteborg.

Social satsning 

El Sistema grundades i Venezuela 1975 som en social satsning, en idé om att förändra utsatta barns familjers levnadsvillkor genom gemenskap och musik. Den Västsvenska Arenan lyfter frågan om att inkludera fler människor och grupper i samhället genom seminariet, ”Vidga deltagandet i kulturlivet – dags att ta frågan på allvar”

 - Vi använder musiken som ett verktyg men ger inte avkall på den konstnärliga kvaliteten bara för att det är ett socialt arbete. Vi tror att musiken kan förändra både livsvillkor och ett helt samhälle, säger Malin Aghed.

Den mest kända eleven som varit med i El Sistema är troligtvis Gustavo Dudamel. Han föddes 1981 i Venezuela och har bland annat varit chefsdirigent för Göteborgs Symfoniker, mellan 2007 och juni 2012.

"Alla blir inte Zlatan"

 - El Sistema spelar stor roll för många barn. Ta till exempel under en konsert, då känner barnen att de blir sedda, att allt arbete de lagt ner på att träna spelar roll. Sen blir alla barn inte Gustavo Dudamel. Men alla barn som spelar fotboll blir inte som Zlatan heller.

El Sistema gav under dagen tre konserter. Den första inne i Almedalsbiblioteket, mitt i den Västsvenska Arenan, den andra strax utanför i gassande solsken inför hundratals förbipasserande. Den tredje konserten hölls på det Västsvenska Minglet.

Den Västsvenska Arenan består av fem aktörer, Västra Götalandsregionen, Chalmers, Göteborgs universitet, Business Region Göteborg och Västsvenska Handelskammaren. Det är första gången som Västsverige står enat under samma tak i Almedalen. Tillsammans lyfter den Västsvenska Arenan frågor som är viktiga för invånarna i Västra Götaland.

Fakta

  • El Sistema är ett system för kör- och orkesterskola som kommer från Venezuela.
  • Barn och ungdomar i åldrarna 4-19 är välkomna att delta.
  • Tanken är att du som elev ska lära tillsammans med andra och att familjerna involveras från början.
  • El Sistema finns på många platser i världen. El Sistema Göteborg startades i samarbete mellan Kulturskolan Angered och Göteborgs Symfoniker.

El Sistema uppträder i Almedalsbiblioteket i den Västsvenska Arenan.

Malin Aghed, processledare, El Sistema Göteborg, värmer upp publiken.

 

Foto: Jonathan Neselrot (klicka på bilderna för fullformat)






Kontaktperson: Jonathan Neselrot, pressekreterare, 0722-02 59 22
Malin Aghed, processledare El Sistema Göteborg, 031-366 83 81 Katrien Vanhaverbeke, Västsvenska Handelskammaren och koordinator Västsvenska Arenan


Läs meddelandet som PDF