Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-10-15 11:00


Vi gör det jämt!


Hur kan jämställdhet göra vård och service bättre för alla? Det belyser Kunskapscentrum för Jämställd vård i Västra Götalandsregionen och Program Gör det Jämt genom en unik utställning i Nordstan i Göteborg 19-20 oktober 2010. 

Alla människor har samma värde och ska ges samma tillgång till god vård. Det är utgångspunkten för det arbete som Kunskapscentrum för Jämställd vård i Västra Götalandregionen bedriver. Men erfarenheter inom vården har visat att verkligheten är en annan. Kön spelar roll för den vård och service som erbjuds eller aktivt söks, ett faktum som också återspeglas inom andra områden i samhället.

  • Kvinnor har tysta hjärtinfarkter och löper större risk än män att inte bli rätt behandlade.
  • Stressen och den psykiska ohälsan ökar bland ungdomar. Allra sämst mår unga kvinnor; antalet självmordsförsök har fördubblats på tio år.
  • Män med låg utbildning, oavsett etniskt ursprung, går sällan på teater, museer eller på opera.
  • Grå starr är en av de vanligaste operationer som görs idag. Det är övervägande kvinnor över 65 år som opereras och de får vänta längre på operation än män.
  • Endast 33 procent av dem som åker kollektivt är män.
  • Nyare och dyrare mediciner skrivs oftare ut till män medan kvinnor får äldre och billigare preparat.

Utställning och föreläsningar

Med utställningen Vi gör det jämt! vill Kunskapscentrum för Jämställd vård uppmärksamma och sprida ny och spännande kunskap om resultat och det viktiga och spännande arbete som pågår inom Västra Götalandsregionen med att komma till rätta med brister i vård och service.

Under hela utställningen finns de ansvariga för pågående utvecklingsarbeten på plats och kommer att vara tillgängliga för media. På scen kommer föreläsningar att varvas med teater och det finns goda chanser till kreativa och aktiva möten för alla intresserade. Media hälsas särskilt välkomna.

Samtliga verksamheter som deltar i utställningen ingår i Program Gör det Jämt, ett program som finansieras av SKL, Sveriges kommuner och landsting. Bland utställande verksamheter finns bland annat GöteborgsOperan, Västtrafik, BB och förlossning på NÄL, ambulansen i Kungälv och akutmottagningen i Alingsås.

Mer information om utställningen, föreläsningarna och Program Gör det Jämt finns på Västra Götalandsregionens hemsida samt i programmet och i mässtidningen. http://gordetjamt.vgregion.se/vigordetjamt



Kontaktperson: Johanna Simonsson, Kunskapscentrum för Jämställd vård, Telefon 0702-43 15 09, e-post: johanna.simonsson.runger@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF