Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-07-01 13:22


Ytterligare analys krävs för att ge besked i regionfrågan Värmland-Västra Götaland


Det behövs ytterligare tid för att närmare analysera partiernas svar på frågan om Värmland och Västra Götaland bör bilda en gemensam region från 2014. Ett slutligt avgörande kommer den 23 augusti.

Det framkom när presidierna i Västra Götalandsregionen, Landstinget i Värmland och Region Värmland samlades på fredagen.

– Partiernas svar är helt enkelt inte entydigt ”ja” eller ”nej” och därför vill vi ha ytterligare diskussioner med partiföreträdarna. Det behövs trots allt en övervägande majoritet för att gå vidare, säger Gert-Inge Andersson (S), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen.

Det var under senvåren 2009 som politiker från Värmland och Västra Götaland beslutade att låta utreda konsekvenser och förutsättningarna för en eventuell ny regionbildning, sedan Landstinget i Värmland hösten 2008 ansökt hos regeringen om att få bilda en ny region tillsammans med Västra Götalandsregionen.

Efter ett års utredningsarbete, fick de politiska partierna i respektive län frågan – ”Ska vi gå vidare?”.

– De svar som lämnats visar att det är en komplex fråga, som är svår att svara ett rakt ja eller nej på, säger Catarina Segersten Larsson (M), 1:e vice ordförande i Region Värmlands styrelse.

– Vi måste också få fram en tydlighet kring vilken majoritet som krävs för att vårt slutliga ställningstagande ska ha legitimitet, inte minst för den fortsatta processens skull, säger Jane Larsson (C), 1:e vice ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland.

Från början skulle svaren från partierna varit klara den 30 april, men omvalet i Västra Götaland gjorde att svarstiden förlängdes till igår, den 30 juni. Samtliga fullmäktigepartier har lämnat svar.

– Det är bra att inte hetsa fram ett svar nu och att vi använder sommaren att analysera och diskutera vidare i våra partier, säger Johnny Magnusson (M), vice ordförande i Västra Götalands regionstyrelse.

Frågan om fler regioner ska bildas i Sverige har varit en fråga sedan Västra Götalandsregionen och Region Skåne blev de första regionerna 1999. I hela Sverige pågår diskussionerna om vilka områden framtida regioner ska omfatta. Regeringens särskilde utredare Mats Sjöstrand ska under nästa år lämna sitt förslag.

– Partiernas svar visar en splittrad bild som troligen motsvaras av en splittrad bild i opinionen. Därför är det viktigt med en fortsatt analys av svaren och med fokus på vad vi själva vill, säger Fredrik Larsson (M), landstingsstyrelsens ordförande i Värmland.

Om fullmäktigeförsamlingarna i Värmland och Västra Götaland bestämmer sig för att gå vidare med en gemensam ansökan, vidtar ett omfattande förberedelsearbete under de kommande åren för att en ny region ska kunna bildas den 1 november 2014, det vill säga efter nästa val.

– Det är viktigt att vi sätter ner foten och ger tydliga besked i augusti. Ett nej är också ett beslut som påverkar vår framtid, säger Tomas Riste (S), ordförande i Region Värmlands styrelse.

Vid dagens möte beslutades alltså att ytterligare analysera de svar som partierna nu har lämnat in. Den 23 augusti samlas sedan politikerna på nytt, då med företrädare för samtliga partier i respektive fullmäktigeförsamling.

– Först då kommer vi att kunna ge definitivt besked om en eventuell fortsättning på processen att bilda en gemensam region för Värmland och Västra Götaland, säger Gert-Inge Andersson.

Fotnot: partiernas svar finns redovisade på www.varmlandvastragotaland.se

Kontaktpersoner

Västra Götalandsregionen: Gert-Inge Andersson, telefon 070-6817910, Johnny Magnusson, telefon 073-0984800, Landstinget i Värmland: Fredrik Larsson, telefon 070-6629193, Jane Larsson, telefon 070-6262456, Ulric Andersson, telefon 070-6622307, Region Värmland: Tomas Riste, telefon 054-7011011, Catarina Segersten Larsson, telefon 054-7011012.



Kontaktperson: Se ovan.


Läs meddelandet som PDF