Pressmeddelande
Från (None)
2007-10-02 09:04


Kampanj vid Södra Älvsborgs Sjukhus för att minska vårdrelaterade infektioner


Vårdrelaterade infektioner orsakar våra patienter onödigt lidande och ibland till och med dödsfall. Idag slukar vården av patienter med vårdrelaterade infektioner betydande resurser som vi skulle kunna använda till andra insatser. Nu uppmärksammas alla medarbetare vid SÄS på vikten av att följa de basala hygienrutinerna.

Cirka tio procent av sjukhusvårdade patienter drabbas av vårdrelaterade infektioner. Alla kan inte förebyggas men upp till 30 procent skulle dock kunna förhindras med bästa möjliga hygienrutiner.

Det är en självklarhet att vi på SÄS måste arbeta energiskt med många olika angreppssätt för att effektivt förebygga vårdrelaterade infektioner. En nödvändig förutsättning är att all vårdpersonal följer de basala hygienrutiner som är fastlagda i SÄS hygienpolicy: frekvent ”spritning” av händerna, korrekt klädsel med kortärmat, utan klockor eller smycken och skyddskläder vid risk för stänk.

För att öka följsamheten till SÄS hygienpolicy har SÄS under våren haft informationsträffar för chefer och speciellt utsedda hygienombud. Informationskampanjen avslutas nu med kampanjdagar i oktober.
Medarbetarna vid SÄS kommer att mötas i entréerna och utanför restaurangerna av goda exempel från vårdavdelningar som infört ”nolltolerans”, foldrar kommer att delas ut, de har chans att fråga och diskutera och tvätteriet Alingsås visar sitt sortiment av arbetskläder mm.

Nyskriven sjukhusrevy om SÄS hygienpolicy

Budskapet är allvarligt men kan bli nog så tydligt genom att skämta med det. Därför bjuds medarbetarna vid SÄS på en minirevy (cirka 20 minuter). Sjukhusrevygänget kommer att spela fyra föreställningar per dag:

"Kultur i mikroformat – en renodlad historia"
3 och 4 oktober kl. 11, 12, 13 och 14 i Elin Odencrantssalen, SÄS Borås
9 oktober kl. 11, 12, 13 och 14 i matsalen, SÄS Skene

Patienter och besökare

SÄS slår även ett slag för att patienter och besökare ska få veta att vi jobbar aktivt med att få bort vårdrelaterade infektioner. Kanske kan de bli observanta och se om doktorn/sjuksköterskan är rätt klädd i kortärmade kläder, att han/hon inte har några smycken på händer och underarmar etc.

Kampanjdagar 3, 4 och 9 oktober

3 och 4 oktober kl.10–15 SÄS Borås:Stora entrén, entrén Rehab och utanför restaurangen. 
9 oktober kl.10–15 vid SÄS Skene: Entrén och utanför matsalen.

Fakta

Genom att på en mängd olika sätt underlätta för personalen att följa de enkla hygienregler som SÄS hygienpolicy innebär och genom intern informationsspridning under hela året med kulmen i en pågående kampanj ska all personal vara väl förtrogna med det arbetssätt och de klädregler som gäller.

Syftet med en hygienpolicy på SÄS är att markera för alla medarbetare och alla våra patienter vilken betydelse sjukhusledningen lägger i begreppet att ge en god vård med en god hygienisk standard. Det är lagtexten enligt en förändring i Hälso- och sjukvårdslagen 2a § som trädde i kraft 2006.
Egentligen är det mycket enkelt och handlar om att arbeta enligt Basala hygienrutiner:
Att smittrena (desinficera) sina händer före och efter patientarbete, att bära kortärmade kläder och ha händer fria från klockor och ringar just för att kunna genomföra en handdesinfektion korrekt samt att använda handskar och skyddsförkläde i situationer med ökad risk för förorening

Att ge vård med god hygienisk standard innebär att aktivt arbeta för en ökad patientsäkerhet. Bristande hygienrutiner kan öka risken för att patienter drabbas av vårdrelaterade infektioner det vill säga infektioner som är följden av en sjukhusvistelse eller behandling i öppen vård. Exempel på vårdrelaterade infektioner är magsjuka orsakad av calicivirus, infektioner som uppkommer efter katetrar i blodkärl eller urinvägar och infektioner som uppträder efter operationer. Att bli smittad av resistenta bakterier (bakterier som är motståndskraftiga mot våra vanligaste antibiotika) i samband med en sjukhusvistelse eller besök i öppen vård räknas också som en vårdrelaterad infektion.

Vårdrelaterade infektioner innebär ökat lidande för patienter, längre vårdtider och ökade kostnader. Cirka tio procent av sjukhusvårdade patienter drabbas av vårdrelaterade infektioner. Allt kan inte förebyggas. Många patienter har ett nedsatt infektionsförsvar på grund av ålder, kroniska sjukdomar eller läkemedelsbehandling. Avancerade ingrepp och intensivvård har också en baksida med risker för vårdrelaterade infektioner. Överbelagda vårdavdelningar och personalbrist ökar risken för smittspridning.

Upp till 30 procent av de vårdrelaterade infektionerna skulle dock kunna förhindras med bästa möjliga hygienrutiner. De basala hygienrutinerna är grunden men får naturligtvis kompletteras utifrån vilka vårdsituationer som är aktuella. Det kan handla om rätt teknik och utrustning, rätt hantering av smittsamt material eller tydliga riktlinjer för omhändertagande av patient med känd smitta.



Kontaktperson: Claes-Håkan Björklund, Bitr. chefläkare Södra Älvsborgs Sjukhus, Tfn 033-616 49 08, Mobil 070-202 93 14


Läs meddelandet som PDF