Pressmeddelande
Från SÄS
2011-08-16 07:30


SÄS rökavvänjningsstöd ska hjälpa patienter att bli rökfria


SÄS arbetar nu på bred front inom området tobaksprevention. Den 16 augusti startar ett rökavvänjningsstöd på hjärt- och lungkliniken för de patienter som ska göra ett rökstopp i samband med operation och övriga dagligrökare.

Rökavvänjningsstödet finns på lung- och allergimottagningen där sjuksköterskor ger kvalificerad rådgivning inför rökstopp. Behandlingen är individuell och består av samtalsstöd som vid behov kombineras med läkemedelsanvändning.

För de patienter som ska genomgå operation vet man att ett rökstopp i samband med operationen minskar komplikationsrisken, som exempelvis fördröjd sårläkning och infektioner, med cirka 50 %.

Jan-Erik Varildengen och Solveig Svensson
Jan-Erik Varildengen och Solveig Svensson. Foto Miriam Carlsson, Fotomedia.

Höguplöst bild på Jan-Erik Varildengen och Solveig Svensson (jpg)

-Att sluta röka ger snabbt effekter. Redan efter en dag börjar blodtryck och puls att normaliseras, efter en månad har immunförsvaret förbättrats och efter ett år har risken för att dö i en hjärtinfarkt reducerats till cirka hälften, säger Jan-Erik Varildengen, överläkare inom lungmedicin, hjärt- lungkliniken och ansvarig för temagrupp tobaksprevention som stöttar utvecklingen av SÄS sjukdomspreventiva arbete.

Motivationen att sluta röka är ofta hög vid akut sjukdom och ohälsa eller i samband med operation. Med ett professionellt rökavvänjningsstöd kan patientens möjligheter att lyckas med ett rökstopp öka tio gånger.

- Det är mycket roligt och angeläget att nu kunna erbjuda ett rökavvänjningsstöd. Patienterna kommer hit via remiss alternativt via telefonkontakt, säger Solveig Svensson, sjuksköterska på lung- och allergimottagningen.

Korta fakta

- SÄS är sedan 2006 ett rökfritt sjukhus.
- Sedan förra året rekommenderar opererande enheter patienter att göra rökstopp i samband med operation.
- Medarbetare erbjuds numera rökavvänjningsstöd i grupp via Hälsan & Arbetslivet.
- Tobaksprevention är ett tema i den hälsofrämjande föreläsningsserien som anordnas varje halvår.
- Vecka 47 uppmärksammas årligen den nationella kampanjveckan för tobaksprevention med olika aktiviteter.

 



Kontaktperson: Jan-Erik Varildengen, tfn 033-616 1000
Agneta Olofsson hälsokoordinator, tfn 033-616 1236 Anna Cavrak metodutvecklare, tfn 033-616 2450 Pressjouren 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF