Pressmeddelande
Från (None)
2010-08-25 07:00


SÄS incheckning utökas

Allt fler patienter anmäler sig i sjukhusets huvudentré


Det senaste året har Södra Älvsborgs Sjukhus utvecklat en gemensam incheckning i huvudentrén på SÄS i Borås. Målet har varit att skapa en effektivare organisation med gemensamma rutiner och arbetssätt för att ge alla patienter samma trygghet och service. Idag har över hälften av de drygt 80 behandlande enheter som berörs sin incheckning för patienter i huvudentrén. Där sker anmälan och betalning och patienterna kan även få hjälp med vägbeskrivning och ledsagning.

- Det har varit en lyckad satsning att införa SÄS incheckning. Med en samlad enhet är det lättare att ge alla patienter samma stöd och service vid ankomsten till sjukhuset, oavsett vilken verksamhet de ska till, säger avdelningschef Helga Öst.

SÄS incheckning där patienter anmäler sig i sjukhusets huvudentré

SÄS incheckning finns i sjukhusets huvudentré.

Det var i april 2009 som sjukhuset startade ett projekt med medicinkliniken, hjärt- lungkliniken och kirurgkliniken för att testa en gemensam incheckning på SÄS. Projektet fungerade så bra att det permanentades i december förra året. Sedan dess har fler och fler verksamheter flyttat sina mottagningskassor till huvudentrén. Förutom medicinkliniken, som numera även inkluderar hematologi och onkologi, och kirurgkliniken rör det sig om ögonkliniken, kvinnokliniken, dagkirurgen, provtagningen, centrala sjukgymnastiken och arbetsterapin. Detta innebär att betydligt fler personer än tidigare ska samsas om utrymmet i huvudentrén. Varje dag betjänas mellan 900-1000 patienter.

- En del patienter har uttryckt en oro över att detta skulle medföra längre väntetider och mindre trygghet, men nu när de vet hur det fungerar har deras oro övergått i en förundran över hur snabb och bra service som ges, säger Helga Öst.

Nästan alla patienter betjänas inom fem minuter

Sedan slutet av mars har drygt 66 000 patienter anmält sig i de fem anmälningskassor samt sjukresekassa, som utgör SÄS incheckning. 97 procent av alla patienter som anmält sig har expedierats inom målet på fem minuter. 85 procent av patienterna har till och med fått hjälp inom tre minuter.

SÄS incheckning utökas i höst

Under hösten kommer ytterligare kliniker att flytta sina mottagningskassor till SÄS incheckning. Det rör sig om barnkliniken, öron-näs-halskliniken, ortopedkliniken och hudkliniken. Detta innebär att merparten av de behandlande enheter som berörs kommer att ha sin incheckning för patienter i huvudentrén. För att klara av att ge samma goda service kommer incheckningen att behöva ytterligare en anmälningskassa.

- Jag ser fram emot en ytterligare utveckling av SÄS incheckning med fortsatt fokus på att ge våra patienter bästa service, säger Helga Öst.

Vissa av sjukhusets kliniker kommer inte att ingå i SÄS incheckning. Patienter som ska besöka rehabiliteringskliniken, infektionskliniken eller klinikerna inom barn- och vuxenpsykiatrin kommer inte att anmäla sig i huvudentrén.



Kontaktperson: Helga Öst, avdelningschef vårdadministrativ service område 9, tfn 033-616 19 15
SÄS Pressjour, tfn 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF