Pressmeddelande
Från SÄS
2012-04-19 07:30


Allt fler patienter med höftfraktur opereras inom målet 24 timmar


För tre år sedan opererades 48 procent av patienterna inom tidsgränsen, men nu syns en rejäl förbättring. Målet att operera 75 procent inom 24 timmar har uppnåtts de senaste sex månaderna.

De senaste siffrorna för årets första kvartal visar att 76 procent av patienterna med höftfraktur opereras inom målet 24 timmar. Även under det sista kvartalet förra året uppnåddes samma fina siffror. Under några veckor i år har till och med samtliga höftfrakturpatienter opererats inom tidsgränsen.

- Jag är naturligtvis väldigt stolt och glad över att vi kunnat åstadkomma dessa fina resultat. Jag måste ge en stor eloge till all personal på operation och till alla kollegor, vars ansträngningar och prioriteringar haft stor betydelse. Det är också ett resultat av att vi lyckats nå fram i vårt arbete med att få sjukhuset att prioritera denna patientgrupp, säger överläkare Mirek Pawlowski, processägare för höftfrakturprocessen.

Mirek Pawlowski, överläkare och processägare för höftfrakturprocessen.
Fotograf. Pernilla Lundgren, SÄS.

Klicka här för högupplöst bild på Mirek Pawlowski.

Omkring 400 personer med höftfraktur tas om hand på SÄS varje år. 73 procent är kvinnor i 80-årsåldern, som ofta lider av benskörhet. Processarbetet med fokus på denna patientgrupp startade 2007. Hösten 2009 infördes raka spåret med målet att korta väntetiden till operation. Det innebär att patienter med misstänkt höftfraktur körs direkt till röntgen utan att ta vägen via akutmottagningen. Mirek Pawlowski menar att raka spåret är en del i de goda resultaten, samtidigt som hela processarbetet inneburit att vården av denna patientgrupp lyfts fram. Gensvaret och förståelsen för att underlätta logistiken och vägen till operation bland övrig vårdpersonal är ytterligare en framgångsfaktor. För dessa, ofta väldigt sköra, patienterna är väntetiden till operation oerhört viktig för vårdförloppet.

- Varje timmas väntan försvårar  vårdförloppet. En snabb operation innebär att patienterna får mindre smärta, färre komplikationer och mindre risk för förvirring. Dessutom mår de bättre efteråt och kan snabbare komma igång med rehabilitering och återgå till sitt boende, säger Mirek Pawlowski.

SÄS når därmed upp till Socialstyrelsens och Västra Götalandsregionens mål att 75 procent av alla höftfrakturpatienter ska opereras inom 24 timmar. Men för att få till en hållbar lösning med fortsatt goda resultat menar Mirek Pawlowski att det krävs mer operationsutrymme för att kunna genomföra fler frakturoperationer per dag. Med en ständig kö till akuta operationer är det hela tiden en fråga om bedömning och prioritering mellan olika patientgrupper.

- Vi har lyckats trots att systemet är väldigt ansträngt, men vi behöver arbeta med att få fram ett system som kan garantera våra höftfrakturpatienter operation inom tidsgränsen. Vi har spänt bågen med de resurser vi har, men så fort vi tappar fokus och koncentration så når vi inte ända fram. Som jag ser det vore den bästa lösningen ytterligare en operationssal för akuta patienter, säger han.

Utöver det fortsatta arbetet med att nå operationsmålet finns en strävan mot ytterligare förbättringar för patientgruppen. Under 2012 är målet att skapa rutiner på avdelningarna för att patienterna ska kunna skrivas ut från sjukhuset tidigare. Idag är medelvårdtiden 10 dagar. En dietist har också kopplats till processteamet för att arbeta med undernäring, som ofta förekommer hos dessa patienter. Dessutom fortsätter arbetet med att utfärda fler recept på FaR, fysisk aktivitet på recept, i samband med utskrivning.



Kontaktperson: Mirek Pawlowski, överläkare på ortopedkliniken och processägare för höftfrakturprocessen, 033-616 32 82
SÄS pressjour, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF