Lördag 14 april står en ambulans parkerad utanför Knallerian i Borås, med öppna dörrar och personal på plats. Där kan man lära sig mer om sjukdomen, symptom och riskfaktorer men också om den akuta och rehabiliterande strokevården. Besökarna kan också göra några enklare tester för att se om man själv ligger i riskzonen. Evenemanget är en del av SÄS aktiviteter under den nationella strokekampanjen.
Ambulans i trafikmiljö. Foto: Fotomedia, SÄS.
Klicka för högupplöst bild
Mitt i shoppingvimlet passar Södra Älvsborgs Sjukhus på att uppmärksamma folksjukdomen stroke - propp eller blödning i hjärnan - som varje år drabbar ungefär 30000 personer årligen, de flesta över 70 år. På SÄS vårdas ungefär 500 strokepatienter varje år. För att minska skadorna som på olika sätt drabbar alla strokepatienter är det viktigt att snabbt få vård. Det kan i många fall innebära stor skillnad för patienten men kräver att man tidigt uppmärksammar symptomen och ringer 112. Det är också målet för den nationella strokekampanjen som pågår 2011-2013.
Ambulanspersonalen i Knalleland kommer bland annat att visa vilket omhändertagande man gör redan i ambulansen. Sjukvårdspersonal från den rehabiliterande strokevården är också på plats och berättar om vilken rehabilitering i form av arbetsterapi och sjukgymnastik som finns idag. Besökarna får också veta mer om riskfaktorer och vad man kan göra för att förebygga stroke, och kan också göra några enkla tester för att se om man själv är i riskzonen.
Bättre strokevård genom flera satsningar
På SÄS infördes vid årsskiftet en ny organisation som förbättrar den akuta strokevården. Strokeenheten R65 ingår numera i medicin- och onkologkliniken. Det har samlat den neurologiska kompetensen för att klara det akuta omhändertagandet ännu bättre. Ett viktigt mål är att kunna ge fler patienter läkemedlet trombolys för att snabbt lösa upp proppen i hjärnan och därmed begränsa skadorna efter en stroke. Hittills i år har 10 personer fått trombolys, jämfört med 24 patienter under hela 2011.
– Vi har nya förenklade riktlinjer som reglerar det akuta omhändertagandet vid stroke och har informerat hela vårdkedjan om vikten med akut behandling, säger neurologen Zoltan Fekete som är ansvarig för vårdprocessen för stroke på SÄS.
Ännu en satsning är strokeenhetens multidisciplinära team som erbjuder patienter så kallad understödd hemgång i form av hemrehabilitering, ett regionalt finansierat projekt för patienter med lätt till medelsvår stroke. Personal från både Borås och Skene gör då hembesök: arbetsterapeuter, sjukgymnaster och i viss mån sjuksköterskor. En aktiv rehabilitering i hemmet ger bättre resultat än att vara kvar för länge på sjukhus.
– Det är en trygghet både för patienter och närstående att få träna i hemmet, säger Britt-Louise Olsson, enhetschef för arbetsterapin rehab och medlem i det regionala strokerådet. Med tillräcklig rehabilitering kan de flesta klara sig hyggligt även efter en stroke.
Ambulansen i Knalleland
Tid och plats: lördag 14 april kl 11-15 utanför Knallerian i Knalleland, Borås.