Pressmeddelande
Från SÄS
2011-11-07 09:00


Är du i riskzonen för ett alkoholriskbruk?


Under vecka 45 uppmärksammar SÄS sambanden mellan alkohol och hälsa. Information och utställningar om riskerna med alkohol är inslag i entréerna på sjukhuset under veckan. Föreläsningen ”Alkohol - Blir man som folk om man tar ett glas” hålls den 10 november.

Svenskarnas genomsnittliga alkoholkonsumtion har sedan 1996 stigit med 14 procent enligt Folkhälsopolitisk rapport 2010. Var tredje ung man och var fjärde ung kvinna i åldern 16-29 år är riskkonsumenter. Som riskbruk räknas, mer än nio standardglas för kvinnor respektive mer än fjorton standardglas för män, per vecka. Enligt Socialstyrelsen och SBU är 10–15 procent av alla män och cirka 5 procent av alla kvinnor, beroende av alkohol.

Audit är ett skattningsinstrument som kan användas för att upptäcka de som kan befinna sig i riskzonen för ett riskbruk av alkohol. Ett riskbruk som kan leda till ett beroende och på sikt ett missbruk. Audit är ett frågeformulär där personen själv fyller i hur mycket alkohol han eller hon dricker.

Arpad Grec är chefsöverläkare inom vuxenpsykiatrin och processägare för processen "Att vårda patienter med beroende/missbruk", vid SÄS.

Aarpad Grec
Arpad Grec. Foto Bo Haglund, Fotomedia.

Högupplöst bild på Arpad Grec (jpg)

- Det är väldigt viktigt att vi tidigt upptäcker de som har för hög alkoholkonsumtion. Dels för att ett för stort alkoholintag kan medföra hälsorisker och dels kan det förvärra sjukdomar som vi samtidigt ger vård för, säger Arpad Grec.

AUDIT har nu använts en tid vilket innebär att personer med riskabel konsumtion av alkohol identifieras i större grad än tidigare.

- Angeläget är förstås att de patienter som identifieras med ett riskbruk får information, råd och stöd, från oss i sjukvården, fortsätter Arpad Grec. Vi informerar alltid om riskerna när ett riskbruk upptäcks och vi använder bland annat motiverande samtal för att stötta patienter att minska sin alkoholkonsumtion.

Arpad Grec kommer att finnas tillgänglig i sjukhusentrén, SÄS Borås tisdag till fredag kl. 10-12 för frågor.

Föreläsning 10 november kl. 18.00–19.30 vid SÄS Borås

”Alkohol” – Blir man som folk om man tar ett glas?
Att ett eller två glas om dagen inte är så farligt är en bild som ofta målas upp i media. Men är det sant? Du får svar på vad som händer i kroppen när du dricker och hur du gör för att få veta om du ligger i riskzonen för överkonsumtion.
 
Föreläsare: Per Anders Hultén, överläkare vuxenpsykiatriska kliniken, SÄS
Lokal: Elin Odencrantzsalen, Ingång 29, SÄS Borås.

Fakta

AUDIT står för: The Alcohol Use Disorders Identification Test.

För mer information kontakta
Arpad Grec, tfn 033-616 1000
Pressjouren tfn 033-616 2444

 

 

 



Kontaktperson: Arpad Grec, tfn 033-616 1000
Pressjouren tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF