Pressmeddelande
Från SÄS
2015-10-14 13:00


BUP asylmottagning 10 år


Den 1 september 2005 slog SÄS upp dörrarna för en psykiatrisk öppenvårdsmottagning för asylsökande. Uppdraget att erbjuda specialistpsykiatrisk vård för alla åldrar var då unikt i Sverige men visade sig vara lyckosamt – i höst firar mottagningen 10 år, bl.a. med föreläsningar för inbjudna och allmänheten.

BUP asylmottagning 10 år
Sara Thedéen, Marianne Törnblom och Christina Duhme, medarbetare på BUP asylmottagning, möter dagligen människor som kommit till Sverige från många olika delar av världen. Foto: Pernilla Lundgren

Ökad efterfrågan

Bakgrunden till uppstarten var ett identifierat behov av särskilt målgruppsinriktade insatser som var svåra att tillgodose inom den befintliga verksamheten. Genom att arbeta utifrån en planerad verksamhet med hög tillgänglighet ville man minska antalet akutinsatser. När mottagningen öppnade möttes fyra anställda av 100 remisser.

Idag består personalstyrkan av sju heltidstjänster fördelat på tolv personer.

Katrin Sepp

 Under de 10 år som passerat har mottagningen tagit emot över 1500 patientärenden över alla åldersspann och med olika problematik. Fram till 2011 var åldersfördelningen i patientärenden 80 % vuxna och 20 % barn och ungdomar. Därefter har den skiftat till hälften vardera.

Detta beror främst på ett ökat antal ensamkommande barn kommer till Sverige och så även SÄS upptagningsområde. Antalet remisser i stort har också ökat.

 

Katrin Sepp, vårdenhetschef BUP asylmottagning. Foto: Pernilla Lundgren, fotomedia

– Senaste året har antalet flyktingar ökat stadigt och detta har även vi märkt av. Långa köer till utredningar på Migrationsverket har ökat frustrationsnivån och långvarig stress påverkar hälsan negativt. Allt fler verksamheter har dessutom börjat vända sig till oss för råd och stöd, säger Katrin Sepp som är vårdenhetschef på BUP asylmottagning.

Storföreläsningar

För att möta den ökade efterfrågan på mottagningens tjänster kommer de i samband med sitt jubileum att erbjuda två olika föreläsningar om vanliga reaktioner vid svåra livshändelser. Föreläsningarna som kommer att äga rum i mitten av november är öppna för anmälan.

Bota, trösta och lindra

Mycket av arbetet på mottagningen handlar om att motivera patienterna till att upprätta och bibehålla en vardagsstruktur som bidrar till bättre livskvalité och minskade symptom. Bota, trösta och lindra är mottagningens ursprungliga ledord. Genom åren har dessa kompletterats med samverkan och kunskapsspridning.

– Dessa 10 år har varit fulla av utmaningar eftersom vi ständigt behöver anpassa oss efter vad som händer i Sverige och i världen. Tråkigt att vårt arbete behövs, men glädjande nog har vi många insatser att erbjuda, säger Katrin Sepp.

 



Kontaktperson: Katrin Sepp, tfn 033-616 44 41
Pressjour, tfn 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF