Pressmeddelande
Från SÄS
2012-11-05 08:00


Dina alkoholvanor kan påverka din hälsa


Vecka 45 är en nationell uppmärksamhetsvecka med fokus på alkohol. Ett drygt 30-tal olika sjukdomar är direkt orsakade av alkohol och för mer än 200 sjukdomar spelar alkohol en större eller mindre roll.

Som patient kan du få frågor om dina alkoholvanor
Det blir allt vanligare att få frågor angående sina alkoholvanor vid besök i hälso- och sjukvården. Det finns en medicinsk bakgrund till att dessa frågor ställs eftersom den mängd alkohol man dricker kan ha ett samband med de besvär eller den sjukdom man söker för.

Sedan flera år använder SÄS frågeformuläret AUDIT regelmässigt inom vissa verksamheter för att upptäcka de som kan befinna sig i ett riskbruk av alkohol. AUDIT är ett frågeformulär där personen själv fyller i hur mycket alkohol han eller hon dricker. AUDIT  står för: The Alcohol Use Disorders Identification Test.

Den 8 november genomförs i samband med denna uppmärksamhetsvecka en nationell screening av alkoholvanor där ett stort antal av SÄS verksamheter kommer att delta.

Agneta Olofsson  

Agneta Olofsson högupplöst bild (jpg)

-Det innebär att samtliga patienter vid deltagande mottagningar och vårdavdelningar anonymt erbjuds att besvara frågor om sina alkoholvanor, säger Agneta Olofsson, hälsokoordinator vid SÄS. Resultaten kommer sedan att användas både nationellt och internt på SÄS för att utveckla det alkoholpreventiva arbetet, som samordnar aktiviteterna kring denna screening”. 

Uppmärksamhetsvecka
Den årliga uppmärksamhetsveckan startade för flera år sedan under ledning av Folkhälsoinstitutet och det så kallade ”Riskbruksprojektet”. Under den nationella uppmärksamhetsveckan lyfter sjukhuset sambanden mellan alkohol och hälsa med arrangemang riktade både till patienter, medarbetare och allmänheten.

Gunnar GustafssonAktiviteter du är välkommen att ta del av
Alla som önskar är välkomna att ställa frågor och diskutera frågor kring riskbruk av alkohol  och hälsa med sjukhusets experter på facebook under hela vecka 45. 

-Vi vill gärna ta del av dina frågor och funderingar säger Gunnar Gunnarsson, sjuksköterska vid Beroendeenheten SÄS, och ansvarig för Temagrupp alkoholprevention. Dock kan vi endast besvara frågor av mer generell karaktär på facebook, tillägger Gunnar. www.facebook.se/sodraalvsborgssjukhusvgr

I sjukhusens huvudentréer i Borås och Skene kommer det att finnas informationsbord med material rörande alkohol och hälsa. Under delar av dagen är informationsborden bemannade med medarbetare från sjukhusets beroendeverksamhet och du är välkommen att ställa frågor.

Föreläsning den 8 november
”Alkohol” – Blir man som folk om man tar ett glas?
Att ett eller två glas om dagen inte är så farligt är en bild som ofta målas upp i media. Men är det sant? Du får svar på vad som händer i kroppen när du dricker och hur du gör för att få veta om du ligger i riskzonen för överkonsumtion.
 
Föreläsare: Per Anders Hultén, överläkare vuxenpsykiatriska kliniken, SÄS
Lokal: Elin Odencrantssalen, Ingång 29, SÄS Borås.
Tid: 18.00–19.30
Ingen kostnad, ingen anmälan
För ytterligare information se: www.vgregion.se/sas/halsa

Nationella riktlinjer
I slutet av 2011 utkom Socialstyrelsen med ”Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder” där riskbruk av alkohol är en av de levnadsvanor som berörs. Dessa riktlinjer ligger till grund för hur sjukvården utvecklar sitt alkoholpreventiva arbete.

Om du själv vill läsa om hur hälso- och sjukvården kan stötta dig som patient att ändra dina levnadsvanor finns en patientversion av dessa riktlinjer att ladda ner via denna länk Tobak, alkohol, fysisk aktivitet och matvanor - så kan hälso och sjukvården stödja dig att ändra ohälsosamma levnadssvanor



Kontaktperson: Gunnar Gunnarsson, tfn 033-616 1000
Pressjouren tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF