Ortopedkliniken får bland annat beröm för tydliga hygienrutiner och tydliga riktlinjer när det gäller operationsmiljön.
Granskningen har genomförts av läkare, sjuksköterskor och sjukgymnast vid fem andra sjukhus i landet och är en del i ett nationellt projekt som genomförs i samverkan mellan flera föreningar inom vården för att minimera riskerna för infektioner vid planerade protesoperationer i höft och knä. Den visar att ortopedkliniken ligger mycket långt fram i sitt förebyggande arbete. I rapporten får kliniken bland annat beröm för tydliga vårdprogram och PM samt bra patientinformation kring förberedelser och operation. Dessutom framhålls tydliga hygienrutiner, som följs upp genom observationer och återkoppling till personal, samt tydliga riktlinjer när det gäller operationsmiljön och att operationskläder inte syns utanför operationsavdelningen.
- Det är en objektiv bedömning som visar att vi arbetar på rätt sätt med våra förebyggande åtgärder och där våra granskare egentligen inte hade så mycket att anmärka på. Resultatet visar att vi ligger framkant i landet och jag är väldigt glad och stolt över vår klinik och hur vi arbetar, säger Josh Monastyrski, verksamhetschef på ortopedkliniken.
Klicka här för högupplöst bild på Josh Monastyrski, verksamhetschef på ortopedkliniken.
Foto: Pernilla Lundgren, Södra Älvsborgs Sjukhus
På Södra Älvsborgs Sjukhus genomgår varje år omkring 550 patienter en protesoperation i en höft eller ett knä. Statistiken visar att cirka 3-6 procent av dessa patienter drabbas av ytliga infektioner och en procent, mellan fem till sex patienter, drabbas av djupa infektioner, vilket är jämförbart med riksgenomsnittet. Vid minsta tecken på infektion sätts behandling in direkt för att förhindra en svår infektion som orsakar mycket lidande för den patient som drabbas.
- Fastnar en infektion i benet eller protesen är den väldigt svår att avlägsna. Då krävs två omoperationer för patienten, en för att ta bort allt som är infekterat, och sedan ytterligare en för att sätta in en ny protes. Det är både plågsamt och kan orsaka bestående men för patienten, därför är det säkrare att behandla än att inte göra det, säger Michael Eriksson, överläkare på ortopedkliniken och processägare för processa artros i höft- och knäled.
Klicka här för högupplöst bild på Michael Eriksson, överläkare på ortopedkliniken.
Foto: Pernilla Lundgren, Södra Älvsborgs Sjukhus
De förslag på förbättringar som framkommer i rapporten handlar om att öka kontinuiteten mellan läkare och patient samt att skapa en egen mottagning för att ta bort stygnen för en bra återrapportering och uppföljning. Enligt Josh Monastyrski är det senare förslaget ingen möjlighet eftersom det inte finns resurser. Samtidigt har kliniken väl utarbetade och fungerande rutiner med vårdcentralerna. För att öka läkarkontinuiteten har kliniken, sedan i våras, infört ett nytt arbetssätt för att följa upp operationerna. Istället för att kalla samtliga patienter på ett rutinartat återbesök sker uppföljningen genom kvalificerade telefonsamtal. En ortopedsjuksköterska ringer upp patienten och för ett samtal enligt en mall. Om behov finns så bokas ett snabbt återbesök.
- Det har fungerat mycket bra och det frigör tid för de patienter som verkligen har behov av oss. Det gör det även möjligt att i större utsträckning boka in patientens återbesök hos den läkare som utfört operationen, vilket stärker kontinuiteten, säger Josh Monastyrski.
För att ytterligare minska infektionsriskerna menar både Michael Eriksson och Josh Monastyrski att det handlar om följsamhet och noggrannhet hos alla inblandade. Att till exempel arbeta med följsamhet till riktlinjer, att göra kontinuerliga bakteriemätningar på operationssalarna, att ha koll på operationslängd och antal personer på salen, samt att vara noga med att informera patienterna om nödvändiga förberedelser.
- Det är alltid möjligt att bli bättre. Men för att förbättra våra redan låga siffror krävs det att vi aldrig slappnar av, utan vi måste hela tiden ha koll på detaljerna och leta efter svaga punkter, säger verksamhetschef Josh Monastyrski.
Kort fakta om projektet
Projektet går under namnet PRISS, protesrelaterade infektioner ska stoppas. Det genomförs i samverkan mellan de nationella yrkesföreningarna Svensk Ortopedisk Förening, Svenska Infektionsläkareföreningen, Ortopedsjuksköterskor i Sverige, Sektionen för Ortoped-kirurgisk rehabilitering, Riksföreningen för operationssjukvård och Svensk Förening för Vårdhygien med stöd av Patientförsäkringen LÖF. Det är ett nationellt projekt för att minska den reala infektionsfrekvensen vid planerade protesoperationer i knä och höft med minst 50 procent.